Oprostite, tko je vladao ovom zemljom do sada?

1.10.2011.
13:39
VOYO logo

Ako vam se zbog pitanja u naslovu čini da je autor ovih redaka prolupao, nisam. Samo čitam predizborni program Kukuriku koalicije i program HDZ-a, koji je konačno objavljen ovaj tjedan. I iz ta dva dokumenta, koji su slični utoliko što su problemi koje obećavaju riješiti isti, uopće nije jasno tko je oporba, a tko je vladajući u ovoj našoj priči.

Netko je pobrkao lončiće - kada vladajuća stranka ide u kampanju, ona se ne može ponašati kao da je protekle četiri, odnosno osam godina u našem nesretnom slučaju, na vlasti bio netko drugi. OPORBENE STRANKE govore što ne valja i što će činiti drugačije, VLADAJUĆE STRANKE govore što su NAPRAVILE i što još žele napraviti na temelju toga, pa im stoga birači trebaju ponovo dati povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor, međutim, ponaša se kao da je na vlasti bio netko drugi. Premijerka konstantno zaboravlja na sve što se dogodilo prije nego je imenovana predsjednicom stranke i Vlade, mada je u toj istoj stranci i Vladi bila potpredsjednica. Ali kada joj odgovara zaboravlja i protekle dvije godine.

I kada u ime HDZ-a sada obećava olakšice na porez na dobit, povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a, plaćanje PDV-a na temelju naplaćenih faktura, a ne ispostavljenih računa, čime država već godinama guši poduzetnike, čovjek se mora upitati gdje je bila do sada? HDZ, stoji lijepo u programu, želi više domaće hrane na tržištu? Pa tko je postavio ovaj sustav koji pomaže uvoznicima a uništava domaćeg proizvođača, od '90-ih naovamo? Žele višu razinu zdravstvenih usluga? Viši standard??? Žele više financijske stabilnosti i discipline???? Pa dobro, ljudi, jel' vi nas zaj...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201109270980006 arti-201109270883006 arti-201109271240006 arti-201109250245006

Doktorica Kosor i gospodin Hyde

Ali premijerki Kosor to nije jedini primjer da ne zna tko je i što je i odakle je... Na posljednjem aktualnom satu u Saboru, koji se očekivano pretvorio u predizborno prepucavanje, premijerka je prešla onu finu granicu do koje se strančarenje u predizborno vrijeme može tolerirati i zastupnicima mahala programom HDZ-a, reklamirajući projekte koji se u njemu najavljuju. Istovremeno potpuno ignorirajući sva pitanja oporbenih zastupnika o projektima koji se ne ostvaruju, obećanjima koja nisu ispunjena i problemima kojima ova država obiluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201109280633006 arti-201109280126006

Hrabri pukovnik

Ali nije jedina koja je malo zbunjena oko tko toga tko je bio gdje, što je tko radio, za što je odgovoran i zaslužan... Njezin je bivši šef ovaj tjedan dobio prvu potvrđenu optužnicu, kojom ga se tereti, između ostaloga, za ratno profiterstvo. To je, prema riječima njegovog odvjetnika, Ivo Sanader s gnušanjem odbacio, rekavši u sudnici navodno: "Ja sam branio Hrvatsku, bio sam pukovnik". I onda neka netko kaže da popis branitelja ne treba revidirati...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201109300554006

Nikada u povijesti tako velik broj ljudi nije toliko dugovao zbog tako malog broja ljudi

I dok mi tu upadamo u predizbornu groznicu u kojoj se ništa ozbiljno za oporavak zemlje neće moći učiniti, sve je veći strah da bi euro mogao propasti, a svijet upasti u dramatičnu novu krizu i recesiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dionice u Europi i SAD-u su ionako već zabilježile najveći kvartalni pad u proteklih deset godina. I dok Nijemci unatoč protivljenju većine svojih građana pružaju slamku spasa euru, za hrvatske bi građane propast eura, to se svi stručnjaci slažu, značilo katastrofu, s obzirom da smo "visoko eurizirana" zemlja i praktički je sva štednja u toj valuti.

arti-201109300357006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I mada je "iskreni broker" koji je na BBC-u digao paniku raskrinkan kao amater koji je švorc i živi kod cure, njegove poruke nisu zbog toga ništa manje iskrene, a možda, bojim se, i ništa manje točne.

arti-201109290333006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za kraj, jedna pohvala hrvatskoj policiji, koju smo jako kritizirali kada je u interesu krupnog kapitala odnosila prosvjednike sa Cvjetnog trga u Zagrebu. Isto to ovih dana čini i američka policija koja štiti brokere na Wall Streetu od "prljavih prosvjednika" dok oni ispijaju šampanjac visoko iznad ulice trošeći novac od nezasluženo visokih premija dobivenih na račun "onih dolje". A zašto pohvala? Pa naši su prljavi posao za "kapitalce" obavili daleko nježnije i obazrivije nego njihovi američki kolege. Hvala im na tome.

arti-201109300032006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču