OPREZ! /

Živa u termometru raste do 35 °C, noći će biti paklene

Image
Foto: Pixsell, Duško Marušić

Pred nama je nekoliko neugodno vrućih dana, naime i noćne i jutarnje temperature bit će više, na kopnu će se u dane vikenda mjeriti i do 35 stupnjeva.

12.6.2015.
9:10
Pixsell, Duško Marušić
VOYO logo

Danas će biti pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne uz razvoj oblaka ponegdje može biti pljuskova praćenih grmljavinom, ponajprije u Istri, Gorskom kotaru te u Slavoniji. Vjetar u početku slab, od sredine dana povremeno umjeren na kopnu južni i jugozapadni, a na Jadranu jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura većinom između 29 i 34 °C, prognozira za DHMZ.

Nepodnošljiva nedjelja

I u subotu će biti uglavnom sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Najniža temperatura oko 20, a najviša dnevna između 31 i 33 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac toplinskog vala u većem dijelu zemlje očekuje se u nedjelju kada će maksimalne vrijednosti temperature bit će nerijetko oko 34. Već potkraj nedjelje mjestimice može biti jačih pljuskova, a početkom tjedna bit će češći, mjestimice i izraženiji, pri čemu će strujanje okrenuti na sjeverno pa će biti i svježije.

Preko noći temperature neće padati ispod 22

Zbog juga noću se temperatura sve do utorka neće spuštati ispod 22, u nedjelju i 24 stupnja, izuzev u unutrašnjosti Istre, no danju će biti uglavnom oko 30. Tek početkom idućeg tjedna očekuje se malo svježije vrijeme uz buru. Prevladavat će sunčano, a s porastom naoblake sa zapada potkraj nedjelje te osobito u prvoj polovini idućeg tjedna bit će nestabilnije i promjenljivije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne izlazite vani ako ne morate!

Idućih dana očekuju nas vrućine. Temperatura će rasti do 35°C. Liječnici upozoravaju da se od toplinskog vala štitimo pokrivalima za glavu te unosom većih količina tekućine Stoga ovih dana oprezno. Posebno se to odnosi na osobe starije od 65 godina, radnike na otvorenom, kronične bolesnike, trudnice i djecu.

"Za njih je važno da se redovito konzultiraju sa svojim liječnikom, redovito uzimaju svoju terapiju i izbjegavaju izlazak na otvoreno po velikim vručinama. Ako baš moraju, onda to čine ujutro rano ili navečer kasno. Boravak mora biti u rashlađenim prostorima", savjetuje za HRTJozo Brkić, specijalist hitne medicine.

Danas.hr/HRT

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo