pao prvi hrvatski pirat / Oprez sa gledanjem filmova preko interneta: policija i u Hrvatskoj počela hapsiti cyber pirate

U Rijeci je prvi put uhićen jedan veliki cyber pirat. Matej Kalanj je u pritvoru jer se na njegovoj stranici Filmovita može gledati na stotine novih filmova s hrvatskim titlovima

3.11.2016.
22:32
VOYO logo

Pao je prvi hrvatski pirat. Prije nekoliko dana policija je uhitila Riječanina, vlasnika ilegalne stranice za download filmova Filmovita

Četvrti smo u Europi po korištenju piratskog sadržaja, a Bojan Mušćet, informatički stručnjak, kaže da je zakonska regulativa u debelom zaostatku za tehnologijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stranica Filmovita još postoji, iako je vlasnik uhićen. Dobro, možda nije bio jedini vlasnik stranice", govori Mušćet. 

Naime, kad im policija uđe u trag jednostavno se prebace na drugi server i tako unedogled. "Filmovita i filmovi na njoj sličnim stranicama su streamani. Dođete na stranicu, kliknete i pogledate ga. I to je to", objašnjava Mušćet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, film ne ostaje na vašem računalu, kao što je to slučaj s tzv. torrentima. Da je sve što je na internetu besplatno je zabluda, tvrdi Mladen Vukmir, odvjetnik koji se bavi zaštitom intelektualnog vlasništva. 

"Ne možete uzeti tuđe djelo koje je on stvorio ili producirao i na koje ima prava bez da ga pitate ili platite naknadu", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimka su, naglašava, informacije koje se dijele u svrhu izvještavanja i obrazovanja. S njim se slaže i Sanja Božić Ljubičić, vlasnica jedinog hrvatskog providera internet sadržaja Pickboxa. 

"To je skup posao, posao koji u ovoj tvrtki zapošljava 30-ak ljudi. Mi uredno plaćamo porez. Ako vam kažem da sve radimo legalno, onda je to razlika od nekoga tko će na drukčiji način doći do tog sadržaja", objasnila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I uhićeni Riječanin s početka priče je svima omogućio da gledaju, no za to nije nikome ništa platio. Usput je, kažu, na Google oglasima zaradio oko 600 tisuća, a distributere oštetio za gotovo četiri milijuna kuna.

"Postoji i građanska odgovornost, prema tome svaki onaj nositelj prava čije ste pravo povrijedili vas može za to tužiti i dužni ste mu dati neku naknadu", objašnjava Vukmir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvaka je u tome da vas mora prvo uloviti i tu je očito kaskanje zakonske regulacije za tehnologijom. No, ako su ulovili riječkog pirata, tko kaže da sutra neće zakucati i na naša vrata? 

"Nije nemoguće da neki revnosni službenik dođe na vaša vrata i kaže vi gledate nelegalne sadržaje, to je kažnjivo po tom i tom zakonu. I vi ćete morati na neki način ispaštati zato što gledate nešto što ne biste smjeli", kaže Mušćet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada su policiji u fokusu distributeri, a ne korisnici. Na teren izlaze po prijavi i obećaju da za sada neće kazneno goniti građane koji su downloadali jednu pjesmu, film ili igricu s ilegalnih servisa. Ipak upozoravaju - to ne znači da ne kršite čak nekoliko zakona istovremeno! A ako ste se zaigrali pa ste pri tom zaradili iznad 60 tisuća kuna, počinili ste kazneno djelo i postali meta.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo