Oprez: Nemojte se šokirati ako vam trgovci odbiju novac na blagajni, evo što napraviti

U protekle četiri godine u Hrvatskoj je u optjecaju otkriveno više od pet tisuća lažnih novčanica kuna i eura, točnije 5.342. Opet se nalaze u prometu, a evo kako ih prepoznati i što s njima.

8.11.2014.
10:47
VOYO logo

Osijekom kolaju lažne novčanice od 50 i 100 kuna. Dojavili su to čitatelji Glasa Slavonije, koje su na ovu pojavu upozorili trgovci. Trgovci su potvrdili da su odbili uzeti novčanice u apoenima od 50 i 100 kuna jer su bile lažne ili im je istekao rok važenja.

Javite policiji

Darijo Premec, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske, rekao nam je da nema dojava o takvim pojavama, no moli kupce, trgovce i druge građane koji imaju saznanja o takvim pojavama da to svakako jave policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu se zamijeniti

U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da su novčanice od 5, 10, 20, 50, 100 i 200 kuna izdanja 1993. godine te novčanice od 10 kuna izdanja 1995. godine, nevažeće novčanice koje se bez ograničenja mogu zamijeniti u punom iznosu u Hrvatskoj narodnoj banci.

U protekle četiri godine u Hrvatskoj je u optjecaju otkriveno više od pet tisuća lažnih novčanica kuna i eura, točnije - 5342. Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je evidentirano u opticaju 515 krivotvorenih novčanica kuna, a u posljednje četiri godine, od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2013. godine čak 1683. Ipak krivotvorenog stranog novca pronađeno je puno više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ih prepoznati?

Iz HNB-a ističu kako je lažne novčanice lako prepoznati provjerom “osjeti-pogledaj-titraj-provjeri”. Ukratko “osjeti” znači da se kakvoća papira i tiska mogu osjetiti pod prstima. “Pogledaj” znači da se pogledom pregleda prema svjetlu ima li novčanica vodeni znak, zaštitnu nit i prozirni prozorčić. “Titranjem” novčanice provjeravaju se hologram i elementi tiskani prelijevajućom bojom, dok se provjerom novčanice detaljno pregledavaju s pomoću UV svjetiljke, povećala, IR kamere i drugo.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo