KOLUMNA PROF. DR. SRĐANA KERIMA /

Oportunizam - Od kralja Darija i Poncija Pilata do Slobodana Miloševića i Brexita

Image
Foto: AP Images, Srdjan Ilic/PIXSELL

Brexit je tipičan primjer kako oportunizam može promijeniti smjer povijesti

1.8.2019.
10:38
AP Images, Srdjan Ilic/PIXSELL
VOYO logo

Riječ iz naslova se obično koristi u političkim situacijama, rjeđe  u drugim životnim situacijama. A zapravo je riječ  o ljudskom svojstvu koje nije strano nikome i često se koristi prilikom traženja izlaska iz neugodnih i teških  situacija.

Ajmo najprije pojasniti sam pojam. U Velikom Aniću pod odrednicom "oportunizam" stoji:"....beznačelno, neprincipijelno prilagođavanje prilikama u političkom i javnom životu (a ja bih dodao i u privatnom, op.au) priklanjanje jačoj strani da bi se postigao često moralno problematičan materijalni probitak ili društvena promocija..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je izvrsna interpretacija pojma oportunizam koju bih ukratko dopunio: pokušaj zaobilaženja date situacije prividno lakšim putem uz po pravilu kontraproduktivni efekt.

Kralj Darijo

Povijest je bogata takvim primjerima. A iz osobnog iskustva također sam prošao kroz dosta situacija u kojima je oportunizam odigrao presudnu ulogu u datom momentu uz sve moguće negativne posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ponašanja perzijskog kralja Darija, preko rimskog namjesnika Poncija Pilata u Judeji, do britanskog i francuskog premijera Chamberlaina i Daladiera, te primjera iz današnjice.

Počnimo s perzijskim kraljem Darijem III. iz dinastije Ahemenida čije je carstvo trajalo od 7. stoljeća do 4. stoljeća prije Krista, a bilo po teritoriju jednako veliko kao europski kontinent.

Darije je imao brojčano šest puta veću vojsku od Aleksandra III., ali je dva puta izbjegavao sučeljavanje s njim u roku od dvije godine. U bitci kod Granika i u bitci kod Isa. Da bi na koncu u odlučujućoj bitci kod Gaugamele opet eskivirao direktan sukob iako su svi vojni faktori bili na njegovoj strani.

Tu izgubljenu bitku je mislio kompenzirati udajom njegove kćeri za Aleksandra. U konačnici Darijev oportunizam je rezultirao preuzimanjem cijelog Perzijskog carstva od strane Aleksandra Velikog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poncije Pilat

Tri stoljeća kasnije u Judeji, jednoj od provincija Rimskog carstva je suđeno, kako su to definirali suci Velikog vijeća pod vodstvom Kajfe, "samozvanom proroku" Isusu.

Poncije Pilat nije bio uvjeren u njihovu argumentaciju da je riječ zapravo o "zločincu". Pogotovo u uspoređivanje s Barabom koji je bio dokazani kriminalac. Unatoč  tome oboje su završili na križu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući Pilatovu oportunizmu u povijesti ostale dvije izreke. "Ići od Poncija do Pilata", koja ilustrira neučinkovitost institucija i dan danas. "Prati ruke od svega", čime se označava oportunistički odnos jedne osobe ili neke instance.

Velika shizma

Vrhunac oportunizma, po meni, dogodio se 1054. godine naše ere. Poznat pod nazivom "velika shizma", raskol koji je podijelio Crkvu na katoličku i pravoslavnu dogodio se za vrijeme vladavine carigradskog patrijarha Mihajla I. i pape Lava IX.

Ponašanje obiju strana, krajnje neprincipijelno i nepomirljivo, dovelo je do raskola navodeći banalne razloge povezane za razlike u bogoslužju i  neke molitvene detalje. Neuvjerljivo, ali oportunistički intonirano objašnjenje.

Kao da su ceremonije  važnije od odanosti istom Bogu i njegovom Sinu. Iako historičari upućuju na dublje kulturne i ekumenske razlike kao uzroku raskola, ne mogu se oteti dojmu da su obje strane bile više sklone vjerovati u blagodati ovozemaljskih carstava nego u vjernost nebeskom carstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kud ćeš većeg oportunizma?

Jer ova prva se mogu dijeliti unedogled , a ovo drugo je nemoguće podijeliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minhenski sporazum

U nama bližoj povijesti ima primjera oportunizma s tragičnim posljedicama. Takav je Minhenski sporazum iz 1938. godine. Neprincipijelna popustljivost britanskog i francuskog premijera Chamberlaina i Daladiera je omogućila Hitleru da otpočne s okupacijom Europe.

Vrhunac njihovog oportunizma bila je njihova prešutna suglasnost nacističke okupacije Čehoslovačke.

Brexit

Brexit je tipičan primjer kako oportunizam može promijeniti smjer povijesti. Barem u Velikoj Britaniji. Vlada premijera Camerona je raspisala referendum o izlasku ili opstanku u Europskoj Uniji. Cilj je bio dobiti što je moguće veću podršku na krajnjoj desnici za opstanak i produžetak mandata vlade.

Taj taktički potez neočekivano je izazvao strategijske implikacije. Umjesto opstanka vlade Velika Britanija je dovela u pitanje svoj opstanak u EU. Referendum je tako presudio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da to nije bila stvarna namjera ni samih autora ovog neželjenog scenarija vidi se iz činjenice da se Brexit odvija kaotično. Podsjećajući sve više na brod bez navigacije na otvorenom moru.

Raspad Jugoslavije

Raspadanju Jugoslavije prethodila je popustljivost bez presedana prema agresivnoj politici Slobodana Miloševića koji nije skrivao svoje namjere da zajedničku državu pretvori u neku vrstu Srboslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvajamo jedan primer oportunističkog odnosa prema Miloševićevoj politici. Na  sjednici jednog od federalnih foruma, kada je pružen evidentan otpor Miloševićevoj težnji da pod "svojim uvjetima" diktira buduće ustrojstvo zajedničke države, jedan makedonski političar mu je omogućio neviđenom oportunističkom izjavom o tobožnjoj "neprincipijelnoj koaliciji" da se izvuče iz škripca u kojem se našao.

Ne mislim da je to bilo presudno za dalji tijek događaja koji je rezultirao ratnim i drugim stradanjima na ovim prostorima. Ali je evidentno na bazi ovakvih i sličnih primjera da oportunizam ne treba podcjenjivati kao čimbenik koji može utjecati na promjene smjera u povijesti, u politici i uopće u životu. I bez toga ljudi se sučeljavaju s dovoljno nevolja.

Prof. dr Srdjan Kerim

Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Vijesti.hr 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo