KOMENTIRALI ODLUKU VLADAJUĆIH /

Oporbeni članovi istražnog povjerenstva nezadovoljni: 'Ovo je jedna od najgorih stvari koja se dogodila u povijesti parlamenta'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Danas je bila zakazana sjednica sa svjedocima, ali dogodila se apsolutna uzurpacija u Saboru dosad nezabilježena'

22.11.2017.
11:50
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Četvrta sjednica saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor danas se nije održala nakon što su članovi povjerenstva iz Vladajuće koalicije Orsatu Miljeniću poslali izjavu da povjerenstvo s današnjim danom prestaje s radom, oporba je iskoristila situaciju kako bi prokomentirala odluku vladajućih.

"Danas je bila zakazana sjednica sa svjedocima, ali dogodila se apsolutna uzurpacija u Saboru dosad nezabilježena", kazao je Miljenić. Tvrdi kako je netko na svoju ruku donio odluku da obavijesti svjedoke koji su po zakonu pozvani da ne moraju doći na sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kršenje Ustava, zakona i jedna od najgorih stvari koja se dogodila u povijesti parlamenta", poručio je Miljenić ustvrdivši kako se radi o nasilju nad hrvatskim građanima. 

Miljenić je rekao kako smatra da povjerenstvo i dalje može raditi te da kad bi se prihvatila tumačenja HDZ-a i HNS-a, to bi bilo suprotno intenciji i jeziku zakona. "U njemu jasno piše da povjerenstvo ne smije raditi o pitanjima o kojima je otovrena istraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je rejšenje o istrazi postalo pravomoćno ono je javno i tek sada povjerenstvo može raditi o svemu jer točno se zna o čemu je rješenje u istrazi, o tome se ne radi, ti se svjedoci ne pozivaju, a ostalo sve mora raditi", rekao je Miljenić.

"Ako HDZ i HNS tumače da su nastupili uvjeti za prestanak rada, mogli su barem donijeti odgovarajuću odluku i tada bi sve bilo ex lege. Ovo je najsramotniji dan u Saboru", zaključio je Miljenić.

Ivica Lovrinović kazao je kako se radi o neviđenoj situaciji i nasilju nad pravnom državom te da je došao nalog iz tzv. duboke države da se rad poverenstva mora zaustaviti.

Mostov Nikola Grmoja rekao je kako je nedopustivo da netko bez odluke zove svjedoke i kaže im da se ne pojavljuju. SDP-ov Gordan Maras rekao je kako će se rasprava o radu povjerenstva preseliti u sabornicu. "Nismo više u jednopartijskom sustavu, HDZ nije iznad države i u to ćete se svi uvjeriti", rekao je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljenić na kraju izlaganja oporbe nije otkrio koji su njihovi daljnji koraci te je rekao kako će donijeti odluku što će učiniti dalje. 

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> HDZ i HNS poslali povjerenstvu za Agrokor izjavu o prestanku njegovog rada: oporba održava sjednicu bez kvoruma

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo