OPET ĆEMO MIJENJATI OSOBNE: / EU propisao neka bitna pravila; Ali, ako vam je postojeća istekla, ne brinite se, još uvijek vrijedi. Evo i zašto

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nove osobne iskaznice bi u upotrebi trebale biti od kolovoza sljedeće godine, a u sebi bi trebale sadržavati čip s digitalnim preslikom izgleda lica i dva otiska prsta korisnika

27.8.2020.
12:42
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je u četvrtak u proceduru uputila Nacrt prijedloga Zakona o osobnoj iskaznici koji bi se trebao naći u primjeni za godinu dana, odnosno od kolovoza 2021. Ove izmjene su uvjetovane uredbom Europskog parlamenta o jačanju sigurnosti građana Europske unije.

Sigurnosne i kozmetičke promjene

Tako će nove osobne iskaznice imati poseban čip na kojem će biti pohranjeni biometrijski podaci, odnosno izgled lica i dva otiska prsta korisnika. Starosni prag za trajno izdavanje iskaznica podiže se sa 65 na 70 godina, a Ministarstvo unutarnjih poslova će se obvezati i na povlačenje svih osobnih iskaznica bez roka važenja, koje ne odgovaraju sigurnosnim standardima propisanima uredbom, javlja RTL. Nove će osobne iskaznice imati i jednu kozmetičku promjenu - naime, na njima će se nalaziti 12 zvjezdica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predloženim izmjenama, omogućit će se elektroničko korištenje iskaznice i na mobilnim uređajima - građani će moći pristupati elektroničkim uslugama i potpisivati elektronički dokumente korištenjem mobitela i tableta, a te usluge se neće dodatno plaćati", pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade.

Iskaznice istekle za vrijeme epidemije i dalje vrijede

No, prije nego što se sve promijeni Ministarstvo unutarnjih poslova podsjetilo je da je Sabor 7. travnja po hitnom postupku donio Zakon o dopunama Zakona o osobnoj iskaznici, kojim je osobnim iskaznicama isteklima za vrijeme epidemije produljen rok važenja na najviše 30 dana nakon proglašenja prestanka epidemije. To znači da su osobne iskaznice s datumom istjecanja od 11. ožujka na ovamo - i dalje važeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kako prestanak epidemije u Republici Hrvatskoj još uvijek nije proglašen, skrećemo pažnju građanima, ali i svim institucijama i pravnim osobama u Republici Hrvatskoj koje za potrebe svojeg poslovanja traže uvid u javne isprave građana, da su osobne iskaznice, istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. godine, i dalje važeće”, navode u MUP-u.

Image
ISTEKLA VAM JE OSOBNA? NE TRČITE ODMAH PO NOVU; Upravo se oglasio MUP: /

'I dalje su vam važeće'; Evo zašto, ali i do kada

Image
ISTEKLA VAM JE OSOBNA? NE TRČITE ODMAH PO NOVU; Upravo se oglasio MUP: /

'I dalje su vam važeće'; Evo zašto, ali i do kada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo