OPASNO ZA OKOLIŠ: / Pronađeno osam odbačenih bačava s opasnim otpadom

Image
Foto: PIXSELL
28.7.2015.
18:57
PIXSELL
VOYO logo

Glasnogovornica karlovačke policije Senka Staroveški potvrdila je danas da su do sada pronađene 73 od ukupno 88 bačava koje su 30. travnja bez pratećeg lista za otpad utovarene na kamion i odbačeno u okoliš na više od petnaest lokacija na području te županije. Pokaže li se da je i danas pronađenih osam bačava iz pazinskog skladišta Ecooperative, to znači da je negdje u okolišu još sedam bačava.

Istražni postupak protiv tri osobe iz tvrtke Ecooperativa iz Matulja i njihovog kooperanta iz Karlovca Mije Vuljanića pokrenut je 8. svibnja, a sumnjiči ih se za protuzakonito zbrinjavanje opasnog otpada, odnosno za kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan pritvoren, ostali pušteni

Tužiteljstvo ih tereti da su krajem travnja dogovorili ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada iz skladišta tvrtke, koje se nalazi u Pazinu, te je 30. travnja 88 bačava bez Pratećeg lista za otpad utovareno na kamion i odbačeno u okoliš na više od petnaest lokacija na području Karlovačke županije. Mijo Vuljanić zadržan u istražnom zatvoru, a zaposlenici Ecooperative su pušteni.

"Ovlašteni laboratorij napravio je ispitivanja i utvrdio da se radi o bojama i otapalima, što jest opasni otpad, ali još se čeka konačno vještačenje, te će se tek potom taj opasni otpad moći poslati u Njemačku na konačno zbrinjavanje", rekla je Sanja Grabar iz tvrtke CIAK u Vojniću, gdje su bačve trenutno smještene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje su ostale bačve?

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković, član stožera formiranog za slučaj "bačve", upozorio je da osumnjičeni za protuzakonito zbrinjavanje opasnog otpada još nisu rekli gdje su sve odbacili te bačve.

"Problem je što počinitelji ne surađuju, jer bi sve bačve već bile uklonjene iz okoliša. Ovako opasnost traje od 1. svibnja, iako je mogla i trebala biti uklonjena u prvim danima svibnja", kazao je Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike