OPASNI ZAGAĐIVAČI / Zastrašujuće otkriće: 'Vječne kemikalije' pronašli u blizini Zagreba i na još nekoliko lokacija u Hrvatskoj

Image
Foto: Profimedia

Opasne tvari pronađene su na oko 17.000 mjesta diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Europe, pa i na nekim lokacijama u Hrvatskoj

24.2.2023.
10:32
Profimedia
VOYO logo

Zagađivači poznati kao "vječne kemikalije", koji se ne razgrađuju u okolišu, nakupljaju se u tijelu i mogu biti otrovni, pronađeni su u visokim razinama na tisućama lokacija diljem Europe, piše The Guardian. Karta pokazuje da su per- i polifluoroalkilne tvari (PFAS) dospjele u vodu, tlo i sedimente iz širokog spektra potrošačkih proizvoda, pjena za gašenje požara, otpada i industrijskih procesa.

Dva PFAS-a povezana su s nizom zdravstvenih problema. PFOA je povezana s rakom bubrega i testisa, bolešću štitnjače, ulceroznim kolitisom, visokim kolesterolom i hipertenzijom izazvanom trudnoćom. PFOS je povezan s reproduktivnim, razvojnim bolestima, bolestima jetre, bubrega i štitnjače. Na nižim razinama PFAS je povezan s imuno toksičnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasne tvari pronađene su na oko 17.000 mjesta diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Europe. "Ovakve koncentracije izazivaju moju zabrinutost", rekao je prof. Crispin Halsall, kemičar za okoliš sa Sveučilišta Lancaster. "Imate rizik da stoka dobije pristup tim vodama i tada je u ljudskoj hranidbenoj mreži."

Prema mapi, u Belgiji se nalazi najviša razina onečišćenja, i to oko 3M-ove proizvodne lokacije PFAS u Zwijndrechtu.  Ljudima koji žive unutar 15 kilometara od lokacije rečeno je da ne jedu jaja snesena u svojim vrtovima i da izbjegavaju domaće povrće. U Nizozemskoj je nesreća koja je uključivala PFAS u pjeni za gašenje požara kontaminirala zemljište oko zračne luke Schiphol u Amsterdamu, što je rezultiralo tlom koje sadrži izuzetno visoke razine PFOS-a. Utvrđeno je da neke zračne luke i vojne lokacije u Njemačkoj imaju slične probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasne kemikalije pronađene su i na pojedinim lokacijama u Hrvatskoj. Većina kontaminiranih područja nalazi se u Slavoniji i Baranji, a jedno se nalazi kod Brežica na granici sa Slovenijom, samo nekoliko kilometara od Zagreba.

Image

Sveprisutan u okolišu

Profesor Ian Cousins, znanstvenik za okoliš na Sveučilištu u Stockholmu, rekao je da bi lokacije s očitanjima iznad 1000 ng/kg trebalo "hitno procijeniti" kako bi se mogle sanirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na visoko kontaminiranim lokacijama, lokalne vlasti trebale bi razmotriti testiranje kako bi osigurale da su razine PFAS sigurne u lokalnim proizvodima. To bi pomoglo u određivanju jesu li potrebna lokalna zdravstvena savjetovanja i kampanje objavljivanja kako bi se obeshrabrila redovita konzumacija divlje ribe, školjkaša, jaja iz slobodnog uzgoja…", dodao je. 

"PFAS u podzemnoj vodi veliki je problem jer ako se ta podzemna voda crpi za poljoprivredu, ili što je još važnije za ljude kao izvor vode, tada imate PFAS u vodi za piće i vrlo ga je teško ukloniti", rekao je Halsall. Prema Riti Loch-Caruso, profesorici toksikologije na Sveučilištu Michigan, granice pitke vode za PFAS i dalje se smanjuju kao odgovor na sve veći broj dokaza o njihovim utjecajima na zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pronalazimo zdravstvene učinke pri sve nižim i nižim koncentracijama - jednoznamenkastim", rekla je. Unatoč velikom broju detekcija koje karta otkriva, smatra se da je to vrh sante leda. Agencija za okoliš priznala je da je PFOS, za koji se zna da je otrovan za ribe i druge vodene životinje, sveprisutan u okolišu i da će prisutnost PFOS-a u rijekama značiti da mnoge neće zadovoljiti standarde kvalitete vode do 2039. godine. 

Image
INDUSTRIJA OD NEKOLIKO MILIJARDI EURA /

Šprajc očitao bukvicu licemjernim europskim birokratima: 'Onda zagađenje mora više nije tako važno'

Image
INDUSTRIJA OD NEKOLIKO MILIJARDI EURA /

Šprajc očitao bukvicu licemjernim europskim birokratima: 'Onda zagađenje mora više nije tako važno'

"PFAS onečišćenje slično je plastičnom onečišćenju po tome što te kemikalije nisu razgradive, ali u slučaju PFAS-a su nevidljive", rekao je Cousins. "Kontinuirano ih ispuštamo, tako da će razine u okolišu nastaviti rasti i samo je pitanje vremena kada će razine PFAS-a u okolišu ili u našim tijelima prijeći prag na kojem će doći do učinka na ljudsko zdravlje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo