OPASNA POŠAST ŠIRI SE MEĐU MLADIM SLAVONCIMA: / 'Sve nabavljaju preko interneta, a dileri dostavljaju na kućnu adresu'

Image
Foto: Thinkstock

Posljednjih nekoliko mjeseci slavonski kraj preplavile su prometne nesreće sa smrtnim ishodima te velik broj slučajeva djece sa psihotičnim ispadima.

3.11.2016.
12:53
Thinkstock
VOYO logo

Psihoaktivne su droge sve češća pojava među mladima. Djeca ih nabavljaju preko interneta, a “dileri” ih dostavljaju na kućnu adresu, kao da je riječ o igračkama ili elektronici, piše Glas Slavonije.

Iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije upozoravaju da mladi, među kojima je raširena liberalna ideja o marihuani kao zdravoj biljci, kupuju njene posve legalne inačice nesvjesni kako za njihovo psihoaktivno djelovanje mogu zahvaliti cijelom spektru otrova koji ih potencijalno tjeraju u smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NA TAMNOJ STRANI INTERNETA: Policija uhitila Šibenčanku koja je kupovala drogu preko Deep Weba

'Najveći problem i opasnost za mlade ljude s kojim se susrećemo u posljednje vrijeme je sintetski kanabis, odnosno cijeli spektar raznih “osvježivača prostora”. Naime, tinejdžeri danas smatraju da konzumacija heroina “nije cool”, ali su s druge strane vrlo liberalni prema sintetskom kanabisu, koji im je dostupan u tzv. smart shopovima, ali i preko interneta. Riječ je o biljkama koje stižu iz različitih krajeva svijeta te sintetski obrađene imaju psihogeni učinak, odnosno mijenjaju stanje svijesti. Za konzumaciju miješaju se s duhanom i puše te izazivaju psihotične epizode', objasnila je dr. Marija Kribl za Glas Slavonije, voditeljica Centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktorica napominje kako je sintetski kanabis postao velik problem zbog pristupačnosti na svim razinama.

'Ta se vrsta droge može najnormalnije kupiti preko interneta, kao bilo koji drugi predmet, ne podliježe nikakvim kaznenim prijavama jer se supstancije ne nalaze na listi ilegalnih psihoaktivnih tvari. Drugi je problem to što je sintetski kanabis jeftin, za samo sto kuna može se kupiti vrećica koja sadržava oko 100 grama droge! Stoga i nije čudno što se sintetski kanabis tako brzo raširio među mladima', kaže dr. Kribl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo