OPARA RISKIRA KAZNU OD 30.000 KUNA: / Splitski gradonačelnik još nije imenovao povjerljivu osobu gradske vijećnice

Image

Splitski gradonačelnik odugovlači i na neki način opstruira propise i volju djelatnika

13.5.2020.
12:50
VOYO logo

Zakonski rok za izbor povjerljive osobe u Banovini je prošao, a splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara još nije imenovao tu osobu. Premda su djelatnici odlučili koga žele vidjeti u toj funkciji, Krstulović Opara odbija sastaviti popis. Kako javlja Dalmatinski portal, gradonačelnik Splita tako riskira kaznu u iznosu od 30.000 kuna, a odgovor na pitanje zašto ne želi i kada treba uslijediti imenovanje novinari nisu dobili. No, nije ga dobio ni Jakov Prkić, vijećnik stranke Pametno,

"Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti je jasan. Gradonačelnik je već morao imenovati povjerljivu osobu. Ako mu kojim slučajem izabrana osoba nije po volji, on na to ne može niti smije utjecati. Gradonačelnik mora poštivati izbor i obaviti imenovanje u skladu sa zakonom", komentirao je Prkić za Dalmatinski portal. Pojasnio je da povjerljivu osobu biraju zaposlenici i da ju samo oni mogu smijeniti, što znači izabrati nekoga drugoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik od početka izbora osobe krenuo svojim smjerom

Prema zakonu bi do prvog travnja svaki poslodavac s više od 50.000 zaposlenih, na prijedlog zaposlenika bira povjerljivu osobu. Ona bi po prijavi zaposlenika štitila njihov identitet i dalje vodila postupak u vezi prijave nepravilnosti u radu poslodavca. Naime, povjerljiva osoba nema nikakvih beneficija osim što je zaštićena od šikaniranja na radnom mjestu.

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

18.01.2020., Hotel Radisson Blu, Split - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenkovic sudjelovao je na svecanom obiljezavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a Grada Splita. Andro Krstulovic Opara. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Zakon kaže da je poslodavac dužan imenovati povjerljivu osobu za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti na prijedlog najmanje 20 posto zaposlenika i to općim aktom urediti postupak unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti kao i postupak imenovanja povjerljive osobe. Kako piše Dalmatinski portal, Krstulović Opara je od početka krenuo svojim putem kada je prije par mjeseci donio pravilnik o imenovanju povjerljive osobe. Pravilnik je promijenjen kada su se zaposlenici počeli organizirati. Po pravilniku se uopće nije postupalo kada je donesen pa su se tako u novom pravilniku izmijenila dva članka. Jedan od njih odnosio se na konačni odabir kandidata što znači da je izbrisana obaveza da se, ako dva kandidata imaju potporu veću od 20 posto, izabere onaj s većom. K tome, pravilnikom uopće nije uređen način izbora povjerljive osobe, što je bila zakonska obaveza. Navodno je način izbora gradonačelnik utvrdio "u hodu". Navodno se nije prijavila osoba za koju se agitiralo u vrhu vlasti pa su djelatnici izabrali koga su htjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalmatinski portal neslužbeno doznaje da je osobu koju su predložili zaposlenici podržalo 30 posto djelatnika. To znači da splitski gradonačelnik odugovlači i na neki način opstruira propise i volju djelatnika. A oni su, i nakon promijenjenog pravilnika koji otežava izbor povjerljive osobe, i dalje poštovali sve što zakon nalaže, no ne i Krstulović Opara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo