'nisu pokazali odgovornost' / Opačić i Miljenić: 'Dok se Srbija ponaša nekorektno, Bajakovo će ostati zatvoreno'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Opačić nije željela komentirati srpske najave o kontramjerama ponovivši 'da do sada nisu pokazali odgovornost'

22.9.2015.
13:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocijenili su u utorak da je Hrvatska prihvaćala i zbrinjavala izbjeglice, da će to činiti i dalje, ali da će granica na Bajakovu ostati zatvorena za jedan dio prometa dok Srbija ne počne usmjeravati izbjeglice i na dva prijelaza s Mađarskom.

"Zatvorili smo za promet jedan dio granice prema Srbiji jer im želimo poslati poruku da se ne mogu ponašati nekorektno. Izbjeglice mogu direktno slati preko dva granična prijelaza s Mađarskom i ne trebaju ih slati samo prema Hrvatskoj", odgovorila je Opačić na novinarsko pitanje potvrdivši da je zatvaranje granice zapravo jedan oblik pritiska na Srbiju da se korektnije ponaša i dio izbjeglica usmjerava prema Mađarskoj, a ne samo prema Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije željela komentirati srpske najave o kontramjerama ponovivši "da do sada nisu pokazali odgovornost".

"Stisli su redove s Orbanom, a meni je drago da se Hrvatska našla u krugu drugih civiliziranih zemalja koje hoće pomoći izbjeglicama i na naporima njemačke kancelarke Angele Merkel", ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbrinuli smo izbjeglice i zbrinut ćemo one koji sada dolaze, za razliku od onih koji su gradili zidove i podizali žicu, samo očekujem da uvedu i pse kao što smo viđali nekih davnih godina", rekla je Opačić.

Na pitanje slaže li se s izjavom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović "da je Merkel nedavno pozivala izbjeglice da dođu u Njemačku, a ovih dana povukla ručnu kočnicu i rekla da Njemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante (...) napravila kaos na cesti i taj kaos sada treba riješiti", Opačić je odgovorila da se ne slaže i da činjenice govore drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kancelarka Merkel je pokazala veliku odgovornost, zbrinula je veliki broj izbjeglica i još ih zbrinjava. Neke druge zemlje u Europi su napravile kaos, prvenstveno Grčka koja je propustila izbjeglice iz Turske", odgovorila je Opačić.

Dodala je da je pitanje izbjeglica zajedničko svima u EU te da se nada da će se u utorak na vijeću ministara unutarnjih poslova i u srijedu na sastanku premijera zemalja EU-a veliki broj problema riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić također je rekao da Srbija sve izbjeglice usmjerava prema Hrvatskoj i da je zato Bajakovo zatvoreno.

"Ako jedna zemlja sve izbjeglice šalje isključivo na jedan prijelaz, a otvoreni su i drugi, očekuje se da ih se ravnomjerno raspodjeli. Dok se Srbija tako ponaš,a mi ne možemo zbog vlastitog interesa i sigurnosti tih ljudi to dozvoliti i granica će biti zatvorena dok se to ne riješi", rekao je dodajući da nije problem u Hrvatskoj nego u kolegama s druge strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje znači li to, kada bi Srbija usmjeravala izbjeglice na dva, tri mađarska, da bi mi otvorili jedan, dva, Miljenić je rekao da u to ne ulazi.

"Dok jedna zemlja sve usmjerava na hrvatsku granicu, a otvorene su i druge izravne shengenske, onda je to ono što mi ne možemo tehnički svladavati i nećemo", poručio je ministar pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo