NIŠTA OD UKIDANJA OBVEZNE ČLANARINE U HGK: / Jandroković u zadnji čas skinuo tu točku s dnevnog reda - neće se glasati

Image

U posljednji trenutak je u planu glasanja izostavljena točka o glasanju za Mostov prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori kojim se predviđa da članarina više ne bude obvezna,

29.1.2021.
11:51
VOYO logo

Nakon što je Sabor u kasni sat sa srijede na četvrtak konačno raspravio prijedlog izmjene Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, zastupnici su trebali u petak glasati o inicijativi Mosta za ukidanje plaćanja obvezne članarine.

"Predlažemo da članarina u HGK više ne bude obvezna, već samo dobrovoljna. Cilj izmjene zakona je da se poduzetnicima olakša poslovanje tako da više ne plaćaju članarinu HGK kao jedan od niza parafiskalnih nameta", predložio je Mostov Zvonimir Troskot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TROSKOT TRAŽI UKIDANJE OBVEZNE ČLANARINE HGK-U: /

'Ponašaju se kao pijani bogataši i služe za uhljebljivanje stranačkih kadrova'

Image
TROSKOT TRAŽI UKIDANJE OBVEZNE ČLANARINE HGK-U: /

'Ponašaju se kao pijani bogataši i služe za uhljebljivanje stranačkih kadrova'

Skidanje s dnevnog reda

No, čini se kako do toga neće doći. Naime, nakon što dva sata prije glasanja oporbeni zastupnici nisu dobili plan glasanja, Jutarnji neslužbeno doznaje kako je Mostov prijedlog zakona skinut s dnevnog reda.

"Kukavice nisu stavile izmjene Zakona o HGK na glasanje", poručila je zastupnica Centra Marijana Puljak, a njena kolegica iz SDP-a Mirela Ahmetović se nadovezala: "HDZ nema većinu. Zato su ekspresno maknuli točku o ukidanju obvezne članarine HGK. Njih uopće nije briga za hrvatske poduzetnike, cilj im je i dalje osiguravati harač HGK na račun truda i muke poduzetnika i njihovih radnika. Strah je odraz kukavičluka. Pobjegulje!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opozicija, ali i neki koalicijski partneri HDZ-a se protive obveznoj članarini u HGK, pa su u četvrtak održali sastanak s ciljem maksimalne mobilizacije svojih zastupnika, jer su osjetili da bi konačno mogli preglasati vladajuće. No, predsjednik Sabora, Gordan Jandroković također je nanjušio tu mogućnost pa je svega koji sat prije glasanja skinuo tu točku s dnevnog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oporbeni klubovi dogovorili su se da će glasati za prijedlog Mosta, osim kluba IDS-a kojem treba još vremena da razmisle. Kako je član većine HSLS već najavio da će podržati zakon, oporba će sutra imati priliku srušiti vladajuću većinu", poručila je Dalija Orešković u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'HDZ se očito prepao'

Cijelu je situaciju za Index komentirao i Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, koja se također zalagala za ukidanje ovezne članarine. "To znači da su ove izmjene zakona imali velike šanse proći jer se za izglasavanje traži da u saboru bude prisutna većina zastupnika. HDZ se očito prepao. Očito se radi o ideji koju podupire i cijela oporba, ali i dijelovi vladajuće većine. Ukidanje obaveznog plaćanja članstva u HGK je važna simbolika i tu se kroz sabor pokazuje da je poduzetnicima dosta parafiskalnih nameta. Ta članarina nije velik iznos, ali simbolika je velika. Ako Plenković to ne čuje, ovaj vapaj poduzetnika, onda se mi u Glasu poduzetnika pitamo što se događa s radarom", rekao je Bujas.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo