Ponosni i veseli / Oni su predstavnici najduže tradicije zvonjenja u Hrvatskoj. Znate li tko su zvončari?

U selu Marčelji u općini Viškovo održana je njihova smotra

19.1.2020.
20:05
VOYO logo

Neki od naših sljedećih protagonista na UNESCO-voj su listi nematerijalne kulturne baštine. U kraju u kojemu se drži do karnevala oni su ponos, a njihovi nastupi prava atrakcija.

Oni su zvončari. Danas je u selu Marčelji u općini Viškovo gdje postoje zapisi o najdužoj tradiciji zvonjenja u Hrvatskoj održana njihova smotra, a zvonca su nosili najmlađi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine zvonaca odjekuje sunčanom nedjeljom. Dječaci puni energije i adrenalina pucaju od ponosa.

Nošenje zvona pitanje je časti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je najljepše doba u godini i evo, tradicija se nastavlja s koljena na koljeno", rekao je Mauro Oštarić iz Zametskih zvoničara.

Svaka grupa je posebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlikujemo se po tome što imamo ovaj šešir na glavi s trakama, mi to zovemo kumarak i imamo tri zvona", objasnio je Antonio Kuharić iz Zejanskih zvoničara.

Više od 200 zvončara, s glazbenicima i vođama grupa njih preko 300 oduševili su publiku koja smatra da izgledaju jako moćno i nazivaju ih njihovim ponosom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolje da umre selo nego običaj, stara je narodna do koje jako drže u Marčeljima, najvećem selu općine Viškovo u kojoj se smotra i održava.

"Jako je teška maškara, delal mi ju je otac, maškara je teža, zvončari su mi jako bitni aš to je jedna užanca ča se ne smije zatrt i stvarno želin nastavit s ovin još jako dugo, ako ne i do kraja života", rekao je Mate Jurić iz Halubajskih zvoničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opet je potvrđeno: očuvanje tradicije i identiteta u ovome je kraju neupitno.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo