zeleno-lijeva opcija / Tko je Tomislav Tomašević i što stoji iza fenomena Možemo! - najvećih iznenađenja ovih izbora

Tomašević je aktivist od svoje 16. godine kada se priključio Zelenoj akciji

6.7.2020.
11:40
VOYO logo

Uz veliki uspjeh HDZ koji je odnio pobjedu na izborima, najveće iznenađenje ovih izbora je uspjeh zeleno-lijeve koalicije, odnosno platforme Možemo! Tomislav Tomašević i platforma Možemo! osvojila je sedam mandata u Hrvatskom saboru. Nositelj liste zeleno-lijeve koalicije sastavljene od Možemo!, Zagreb je naš, Nove ljevice, ORaH-a i Radničke fronte na parlamentarnim izborima osvojio je 19.627 preferencijalnih glasova. Osobito je respektabilan rezultat koalicije u Zagrebu gdje je "potukla" SDP. Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je za RTL da Tomaševića vidi trenutno kao nekog tko ima najveće šanse naslijediti u gradonačelničkoj fotelji Milana Bandića ukoliko se ne "potroši" u Saboru do lokalnih izbora iduće godine. 

Školske kolege zvale su ga Senf

Tomislav Tomašević rođen je u Zagrebu 13. siječnja 1982. godine. Rano djetinjstvo proveo je s majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom u zagrebačkoj četvrti Zapruđe, nakon čega se obitelj preselila u Zaprešić. S 20 godina vratio se u Zagreb, gdje je samostalno živio u različitim gradskim četvrtima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, gdje su mu školski kolege dali današnji nadimak Senf jer ih je skraćeni oblik njegova imena podsjetio na senf Thomy. Pohađao je zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu, koji je napustio na trećoj godini kada je promijenio fakultet. Upisao je Fakultet političkih znanosti 2006. godine, te u roku završio četverogodišnji preddiplomski, a odmah nakon toga i diplomski studij politologije. Uz pomoć pune stipendije otišao je na britansko Sveučilište u Cambridgeu gdje je 2013. magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb.

Aktivistički angažman započeo je sa 16 godina kada se priključio Zelenoj akciji. Angažirao se u rješavanju brojnih ekoloških, prostornih i društvenih problema u gradu: borio se protiv uništavanja tvornice Kamensko, pomagao je stanarima nakon urušavanja Kupske ulice, borio se protiv izgradnje štetne spalionice otpada u Resniku i protiv privatizacije zagrebačke Čistoće. Njegov aktivistički angažman kulminirao je u borbi za očuvanje Varšavske ulice kao pješačke zone i javnog prostora, ali i za stvaranje prilike da građani sudjeluju u upravljanju gradom. U borbi za Cvjetni trg i Varšavsku, koja je trajala od 2006. do 2011., Tomašević je, kao tadašnji predsjednik Zelene akcije, bio jedan od predvodnika prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi njegova biografija, od srednje škole aktivan je u političkom životu. Počeo je kao član Upravnog odbora Zelene akcije 2001. godine, a ubrzo je postao i potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske (MMH). Nakon toga je postao predsjednik MMH-a te, paralelno, član Savjeta za mlade Vlade RH. Od 2007. do 2012. godine bio je predsjednik Zelene akcije. Godine 2006. sudjelovao je u pokretanju inicijative Pravo na grad, a 2010. u osnivanju istraživačke i zagovaračke organizacije Grupa 22, čiji je i danas aktivan član. Od 2012. do 2015. bio je član Savjeta za zaštitu okoliša i održivog razvoja Vlade RH. Do osnivanja političke platforme Zagreb je NAŠ! nije bio član niti jedne političke stranke. Od 2016. godine u braku je s Ivom Mertić Tomašević s kojom, zajedno sa psom Boškom, živi u zagrebačkoj četvrti Trešnjevka. Govori engleski i njemački.

Tomislav Tomašević, poznat je mnogim Zagrepčanima jer se 2017. godine kandidirao za mjesto gradonačelnika Zagreb. Na izborima za gradonačelnika ostvario je 3,94 posto podrške. A na izborima za gradsku skupštinu Zagreb je naš, Nova ljevica, Radnička fronta, OraH i Za grad osvojili su 7, 64 posto glasova Zagrepčana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stranka 'možemo' /

Tomašević iz Splita: 'Vrijeme je da Dalmacija prestane biti utvrda HDZ-a'

Image
stranka 'možemo' /

Tomašević iz Splita: 'Vrijeme je da Dalmacija prestane biti utvrda HDZ-a'

Platforma, a ne stranka

Zeleno-lijeva koalicija dobila je sedam zastupnika u novom sazivu sabora. To su Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Damir Bakić, Vilim Matula, Rada Borić, Katarina Peović i Bojan Glavašević.

U prvoj izbornoj jedinici politička platforma Možemo! ima oko 18 posto potpore birača. U drugoj izbornoj jedinici ostvarili su rezultat od 5,54 posto glasova. U četvrtoj izbornoj jedinici njihov rezultat je 9,84 posto, u sedmoj 10, 47 posto, a u osmoj izbornoj jedini ostvarili su 8,49 posto podrške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svjesni smo da je većini hrvatskih građana djelovanje unutar političkih stranaka odbojno. Zato smo se odlučili ljude okupljati u platformi koja ne podrazumijeva priključivanje stranci, ali svejedno daje mogućnost sudjelovanja i odlučivanja o ključnim političkim pitanjima koja u javnosti zastupamo. Stranka za nas predstavlja instrument putem kojeg jednostavnije sudjelujemo u političkoj utakmici prema pravilima koja su za sebe iskrojili moćnici'', priopćili su iz platforme Možemo.

"Nema mjesta tu za nikakav trijumfalizam večeras, ali mi ćemo se boriti. Crni mrak se nadvija nad nama, ali mi smo novo svjetlo u hrvatskoj politici i vjerujte nam, kad kažem, ugasit ćemo taj mrak", kazao je Tomašević nakon što su objavljeni izborni rezultati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo