OMILJENI MATEMATIČAR OBJASNIO: / Što je linearni, a što eksponencijalni rast i zašto je u doba korone ključno znati razliku

Image
Foto: Pixsell/RTL

Pojam eksponencijalnog rasta se u posljednje vrijeme često koristi vezano uz pandemiju koronavirusa, no pravo značenje je otkrio matematičar Toni Milun

1.4.2020.
7:43
Pixsell/RTL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš, kao i drugi članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite, pri iznošenju podataka o broju oboljelih od COVIDA-19, govore kako nema značajnijih povećanja, odnosno eksponencijalnog rasta.

Tog eksponencijalnog rasta se svi pribojavaju, jer u slučaju pandemije koronavirusa on znači talijanski ili španjolski scenarij. Neke države su uspjele izbjeći eksponencijalni rast oboljelih, no svi intuitivno misle da znaju što taj pojam zapravo znači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: RTL
Image
Foto: Screenshot: RTL

U HRVATSKOJ ZARAŽENO 867 OSOBA, A U SVIJETU VIŠE OD 800.000: SAD čekaju dva teška tjedna, moguće je da će biti više od 100.000 umrlih

Image
U HRVATSKOJ 963 ZARAŽENIH, ZATVARAJU SE NEKI PRIJELAZI S BIH; U Italiji 727 umrlih: /

'Krivulja je dosegnula vrhunac, ali ipak...'

Image
U HRVATSKOJ 963 ZARAŽENIH, ZATVARAJU SE NEKI PRIJELAZI S BIH; U Italiji 727 umrlih: /

'Krivulja je dosegnula vrhunac, ali ipak...'

Jednostavna definicija

Razliku između linearnog i eksponencijalnog rasta za RTL Direkt jednostavno je objasnio najpoznatiji hrvatski matematičar Toni Milun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Linearan rast je rast u svakom koraku za isti iznos. Eksponencijalni rast je rast u svakom koraku za jednak postotak, na primjer za 100 posto, odnosno udvostručavanje", definirao je Milun ta dva pojma, a potom se poigrao papirima i brojkama.

Pojašnjenje na papiru

"Papir ima debljinu jedne desetine milimetra. Linearni rast bi bio dodavanje papira. Sad je sloj debeo dvije desetine milimetra. Eksponencijalni bi bilo udvostručavanje, presavijanje papira, debljina je isto 0,2 milimetra. Pa je li to onda isto? Ali, šest koraka! Kad dodamo šest papira, linearni rast nije niti milimetar. Eksponencijalni je presavijanje, debljina se udvostručuje. Nakon šest presavijanja, debljina papira je veća od šest milimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U linearnom rastu 32 koraka, znači dodamo 32 papira, debljina nije nešto veća od tri milimetra. Kad bismo mogli papir presaviti 32 puta, eksponencijalni rast, bio bi debeo 400 kilometara. To je udaljenost Zagreb-Split. Ako stremimo zvijezdama, linearnim rastom nećemo nikad doći. Dodajmo 51 papir; nekih pola centimetra. Eksponencijalni nakon 51 presavijanja, debljina papira je odavde do Sunca. Zato želimo linearan rast", zaključio je svoje predavanje Milun.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo