'TREBA PAZITI ŠTO SE NABAVLJA' / Voditelj laboratorija s Ruđera: '25 posto brzih antigenskih testova ne može detektirati ni visoku razinu virusa'

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Oliver Vugrek iz laboratorija za naprednu genomiku naglasio je da je 'konačna potvrda testova uvijek sekvenciranje'

8.12.2021.
7:20
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

Voditelj Laboratorija za naprednu genomiku pri Institutu "Ruđer Bošković", Oliver Vugrek, komentirao je pojavu novog soja koronavirusa, kao i njegovo detektiranje u Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanje zašto se još uvijek o omikronu zna jako malo, Vugrek je za N1 kazao da je 24. studenoga objavljena vijest da je novi soj zabilježen u Južnoafričkoj Republici (JAR) te da je dva tjedna malo vremena za dobiti dovoljno informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su sve pitanja za koja treba vremena da bismo mogli donijeti neke zaključke", rekao je Vugrek.

'Cjepivo štiti od razvoja težih oblika bolesti'

Pojasnio je zatim kako je uopće došlo do otkrivanja omikrona u Hrvatskoj. Kazao je da im se javila osoba sa simptomima i "neobičnom željom sekvencirati uzorak" koja je rekla da je bila u kontaktu s osobama iz Južne Afrike. Sekvenciranjem se, dalje navodi Vugrek, potvrdilo da je svih 28 promjena identično nalazu i on se 100 posto poklapa s omikronom. "Nakon što smo sto posto potvrdili postojanje omikrona, obavijestili smo nadležne institucije, koje su onda napravile dodatnu analizu i potvrdile naše otkriće", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva osoba zaražena omikronom u Hrvatskoj ranije je preboljela zarazu te je dvaput cijepljena protiv koronavirusa. "Kao prvo, nijedno cjepivo ne štiti od zaraze, možete se i dalje zaraziti, ali ključ je da vas štiti od razvoja težih oblika bolesti i to je u ovom slučaju tako. Osoba će uskoro izaći iz karantene i neće razvijati nikakve teže simptome. Neće biti potrebna hospitalizacija", rekao je Vugrek.

'Konačna potvrda testova uvijek je sekvenciranje'

Vugrek je zatim, odgovarajući na pitanje može li brzi antigenski test prikazati prisutnost omikrona, rekao da antigenski testovi zasad prikazuju prisutnost nove varijante, ali da, prema studiji brzih antigenskih testova, "75 posto testova na tržištu ima odgovarajuću kvalitetu, a 25 posto ne može detektirati ni visoku razinu virusa, tako da treba paziti koji se nabavlja". "Ne znam koja je to kontrola, nije moje područje, samo znam za studiju da nisu svi antigenski testovi dobri", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o PCR testovima, Vugrek je kazao kako je moguće postaviti specifične PCR testove koji će dati neku indikaciju da bi se moglo raditi o varijanti omikron, ali je naglasio da je "konačna potvrda uvijek sekvenciranje".

Image
KAD ŠPANJOLCI PARTIJAJU /

'Plešemo bez maski, nitko to ne poštuje'; Dio zemlje ne može nikamo bez covid potvrde, a dio za njih nije ni čuo

Image
KAD ŠPANJOLCI PARTIJAJU /

'Plešemo bez maski, nitko to ne poštuje'; Dio zemlje ne može nikamo bez covid potvrde, a dio za njih nije ni čuo

Tri kategorije mutacija

Govorio je i o mutacijama virusa. "Mutacije možete grupirati u tri kategorije, imate mutacije koje su odgovorne za brzinu širenja, odnosno zaraznost, druga je za izbjegavanje imunosnog odgovora, odnosno otpornost, i treća je kategorizacija koliko se težak oblik bolesti može razviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke od tih mutacija, koje su prisutne u omikronu, već su i prije detektirane na nekim drugim varijantama, nisu se razvijale u konkretni soj. Može se zaključiti da u omikronu postoje kombinacije koje će pridonijeti tome da se virus može brže širiti i da može izbjeći imunosni odgovor. To je sve stvar daljnjih provjera, prerano je o tome govoriti", kazao je Vugrek i poručio da su sve informacije koje dolaze preliminarne te da je sve još pomalo "spekulativno", zbog čega je teško donositi zaključke. "Čekamo da dobijemo potvrde u kojem smjeru će se omikron razvijati", zaključio je Vugrek.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo