unatoč optužnici /

Oleg Butković brani stranačkog kolegu: 'Božidar Kalmeta ne treba napustiti HDZ'

Image

'Ako nekome počinje suđenje, ako mu je potvrđena optužnica, to ne znači da je onaj protiv koga je optužnica podignuta i kriv'

10.11.2016.
13:50
VOYO logo
Image
hac-ov krak afere remorker /

Županijski sud potvrdio optužnicu protiv Kalmete: bivši ministar nije došao na ročište

Image
hac-ov krak afere remorker /

Županijski sud potvrdio optužnicu protiv Kalmete: bivši ministar nije došao na ročište

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je danas novinarima kako smatra da bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta ne treba napustiti HDZ, unatoč činjenici da je zagrebački Županijski sud u četvrtak u cijelosti potvrdio optužnicu protiv njega, te ostalih u tzv. HAC-ovom kraku afere "Remorker".

Iako se novinarima opravdao da je zatečen tom informacijom i da ne može ulaziti u stvari koje su u sferi pravosuđa, Butković je rekao da "ako nekome počinje suđenje, ako mu je potvrđena optužnica, to ne znači da je onaj protiv koga je optužnica podignuta i kriv".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, mišljenja je da treba pričekati suđenje, i da taj postupak treba imati svoj tijek.

"Nakon potvrđivanja optužnice, budući da sam i sam prošao takav slučaj, jer i protiv mene je bila potvrđena optužnica i imao sam jedan postupak gdje su me teretili da sam nekome platio ljetovanje, pa me oslobodio Županijski sud, a Vrhovni potvrdio, tako da se u trenutku kada je bila potvrđena optužnica protiv mene isto moglo postaviti pitanje moram li i ja izaći iz članstva HDZ-a", rekao je ministar Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković smatra da je pitanje napuštanja stranke zbog potvrđivanja optužnice "dosta delikatno", te osobno drži da Božidar Kalmeta ne treba izaći iz HDZ-a. "Postupak ide svojim tokom i to ja ne mogu komentirati", kazao je.  

Uskok tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg Ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC), te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz Ministarstva - bivši državni tajnik, te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Također, ministar Butković je novinarima rekao i da se slaže sa traženjem Mosta da plaće dužnosnika ostanu iste nakon porezne reforme, odnosno da ne rastu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o plaćama dužnosnika za koje Most traži da ostanu iste nakon porezne reforme, ili će u protivnom uložiti amandman, Butković je kratko odgovorio kako se i on slaže sa traženjem Mosta da plaće dužnosnika ne rastu.         

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo