OLAKŠANJE ZA OBOLJELE GRAĐANE: / U ljekarne stižu novi pripravci kanabinoida. Dvostruko su jači nego prijašnji

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunić

Pripravaka kanabinoida u ljekarnama nije bilo od prošle godine zbog isteka roka trajanja zadnjih uvezenih doza

31.5.2019.
14:51
PIXSELL, Marko Lukunić
VOYO logo

Imunološki zavod izvijestio je u petak da u ljekarne stiže nova pošiljka pripravka kanabinoida koji se koriste u medicinske svrhe, a odobreni su onkološkim bolesnicima, oboljelima od multiple skleroze, HIV-a i Gravetovog sindroma. Pripravak u obliku uljne otopine, u bočicama od 25 mililitara s dozatorom, izdaje se na liječnički recept i dostupan je u jednoj formulaciji i jačini - Tilray Oral Solution 10,0 mg THC/10,0 mg CBD u 1 mL ulja, navode iz Imunološkog zavoda.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo izjavila je Hini kako je Imunološki zavod ovog puta uvezao dvostruko jači pripravak u odnosu na ranije, koji bi za većinu pacijenata mogao biti dostatan barem za mjesec dana. Cijena pripravka je, kako se doznaje, oko 800 kuna. Oni će biti distribuirani u ljekarne putem veledrogerija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KANABIS KONAČNO U LJEKARNAMA: /

Priča se da u ljekarne uskoro stiže prva pošiljka iz Kanade

Image
KANABIS KONAČNO U LJEKARNAMA: /

Priča se da u ljekarne uskoro stiže prva pošiljka iz Kanade

Liječnik propisuje lijek, a pacijent ga plaća

Pripravci kanabinoida izdaju se isključivo u ljekarni, na recept koji je propisao izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite. Trošak lijeka snosi pacijent, bez mogućnosti refundacije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s obzirom da se radi o pomoćnoj terapiji. Liječnik primarne zaštite lijek prepisuje na osnovu preporuke liječnika specijalista i to specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i pedijatrije sa subspecijalizacijorn iz neuropedijatrije.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pripravci koji sadrže THC mogu se propisivati na recept u količini potrebnoj za najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a za 30 dana ne smije biti veća od 7,5 grama. Kanabinoidi se propisuju za indikacije i u količinama koje su definirane u Preporukama za doziranje kanabinoida i Tablicama za doziranje, koje je donijelo Povjerenstvo za primjenu konoplje u medicinske svrhe Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svakoj bočici nalazi se kapaljka kojom se pripravak može točno dozirati, s oznakama u mililitrima (mL), pri čemu 0,25 mL otopine sadržava 2,5 mg; odnosno 0,5 mL otopine sadržava 5,0 mg aktivnih tvari (THC-a i CBD-a), što pacijentu omogućava precizno doziranje, sukladno dozi koju je propisao liječnik za određenu indikaciju. Pripravaka kanabinoida u ljekarnama nije bilo od prošle godine zbog isteka roka trajanja zadnjih uvezenih doza. Uzrok je bio slabi interes pacijenata s obzirom da je cijena mjesečne terapije, ovisno o dozi, dosezala i do 2500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo