žargonski - likvidacija / Okršaj na Zrću povezuje se s mafijaškom obračunom, ali je iz teškog prekvalificirano u obično ubojstvo. Zašto?

Prišao mu je, ispalio metak u potiljak i otišao. Na kraju su ga specijalci, pod punom spremom, doveli istražnom sucu

28.8.2022.
7:30
VOYO logo

Uličnim žargonom rečeno - likvidacija. 38 godišnji državljanin Crne gore na Zrću je ubijen metkom u potiljak. Policija je isprva išla na teško ubojstvo, županijsko državno odvjetništvo sada kaže - samo ubojstvo.

"Razlika je vrlo često u nijansama. S obzirom da za optužbe odgovara tužitelj, on će odlučiti ima li dovoljno dokaza da ustvrdi da je nešto bilo teško ubojstvo", objašnjava odvjetnik Rafael Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zakonodavac propisuje niz okolnosti koje ubojstvo čine teškim. Tko drugoga ubije na okrutan ili podmukao način, ranjivu osobu, člana obitelji kojeg je već ranije zlostavljao, tko ubije iz osvete ili radi počinjenja ili prikrivanja drugog kaznenog djela ili pak ubije službenu osobu - taj je počinio kazneno djelo teškog ubojstva.

Image
UZ VELIKE MJERE OSIGURANJA /

VIDEO Interventni policajci s dugim cijevima priveli 28-godišnjaka osumnjičenog za ubojstvo na Zrću

Image
UZ VELIKE MJERE OSIGURANJA /

VIDEO Interventni policajci s dugim cijevima priveli 28-godišnjaka osumnjičenog za ubojstvo na Zrću

"Čim imate sredstvo i lokaciju imate osnovnu kvalifikaciju djela za ubojstvo. Hoćete li ići na jedan od 6 oblika teškog ubojstva, to ovisi o detaljima koji su vezani uz samo počinjenje djela", govori odvjetnik Veljko Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se radi o jednom od najtežih zločina nije se sumnjalo u slučaju Austrijanca Heralda Kopitza koji je ubio svoje troje djece.

Vrhovni sud u lipnju potvrdio je 40 godina zatvora za dva teška ubojstva koja je počinio Andrija Drežnjak ubivši pravnika i socijalnu radnicu u Đakovu. Sve zbog sumnje da su mu na nezakonit način oduzeli kuću u kojoj prebiva - pa je smislio plan kako da im se osveti. Svakom od njih ispalio je po jedan hitac u glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krvavi pohod supruga koji je izbo ženu i njezinog prijatelja prije sedam dana u Gospiću također je okvalificiran u njenom slučaju kao pokušaj teškog ubojstva. Ubojicu sa Zrća tek čeka suđenje.

"Vi i za obično ubojstvo možete dati 20 godina, jer je najmanje pet, a za teško ubojstvo možete dati 10 ili dugotrajni zatvor. I raspravni sudac ima mogućnost na temelju dokaza na raspravi - on sve te nijanse ocjenjuje i može reći hoće li ga osloboditi ili mu dati 10 godina jer se već spominje psihijatrijsko vještačenje", kaže Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko puta je tko u koga pucao ili uboo, čak i motiv - ne moraju biti presudni.

"Ako je iz koristoljublja ili ako se radi o naručenom ubojstvu za novac i da se to može dokazati i to bi činilo jedan od pojavnih oblika teškog ubojstva. Ako to ne mogu dokazati neće to ni tvrditi", govori Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to ne znači da se pravna kvalifikacija ne može promijeniti - nađe li se primjerice tko je bio lokator ili novac.

28 godišnji ubojica Duško Tanasković, državljanin Srbije, za sada se brani šutnjom, a do podizanja optužnice policija i državno odvjetništvo još imaju vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo