ALI, NISU MU OSTALI DUŽNI... / Plenković zaratio s oporbom, na piku mu je jedna stranka: 'Neopisivo je bilo zadovoljstvo izbaciti vas iz Vlade'

Image

Rasprava o državnom proračunu brzo se pretvorila u obračun premijera i oporbe u kojem se nisu štedjele riječi

1.12.2021.
12:01
VOYO logo

Hrvatski sabor, između ostalog, danas raspravlja i o prijedlogu državnog proračuna za sljedeću godinu. Predviđaju se prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna. U četvrtak će se raspravljati o proračunskim projekcijama za 2023. i 2024. godinu, a izglasavanje se očekuje oko 10. prosinca.

Uvertira u žestoku raspravu započela je već nešto prije 10 sati. Nekoliko klubova zastupnika zatražilo je stanku prije nego što je premijer Andrej Plenković uopće počeo obrazlagati i pojašnjavati proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PREMIJER PRIČA BAJKE' /

Plenković predstavlja proračun u Saboru, Bernardić mu poručio: 'Prestanite živjeti briselski san, primite se posla!'

Image
'PREMIJER PRIČA BAJKE' /

Plenković predstavlja proračun u Saboru, Bernardić mu poručio: 'Prestanite živjeti briselski san, primite se posla!'

"Pred nama je važna zadaća da podignemo konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Proračun anticipira i ulazak Hrvatske u europodručje. Zasniva se na makroekonomskim pokazateljima i na ciljevima koje želimo ostvariti. Pokazatelji pokazuju na snažan gospodarski oporavak. Hrvatska ima snage na učinkovit način ostvariti veći realan rast nego što je to bilo 2019. godine", rekao je premijer te najavio gospodarski rast od "minimalnih devet posto".

'Šape na svim institucijama'

Nakon što je proračun predstavio ministar financija Zdravko Marić, došlo je do verbalnog okršaja između premijera i Mostova zastupnika Nikole Grmoje, javlja Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U potpunosti ste stavili šape na sve institucije, bilo bi dobro kad bismo mi s vama bili na nuli, ali mi smo s vama u minusu. Neizbježan je vaš odlazak, jer ste bili mecena korupciji", poručio je Grmoja Plenkoviću.

Brzo je dobio odgovor od premijera: "Ako vi sebe smatrate medvjedom, a onda imate šape, onda to držite za sebe. Drugo, neopisivo je bilo zadovoljstvo izbaciti Most iz Vlade. Najnelojalnija, najpokvarenija, najdemagoškija nakupina lokalnih aktera koji se igraju nacionalne politike. Razotkriveni ste tada, razotkriveni ste sada. Nudite narodu ivermektin, lijek za životinje. Za parazite kod životinja. Vidim da su vam šape tu. Sad mi je jasnije odakle ivermektin da pridonese borbi protiv covida-19. Čestitam", poručio je Plenković Grmoji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravu se potom uključio i Miro Bulj rekavši kako su Plenković i Marić "kao Lolek i Bolek". "Najniži populizam, demagogija, to je vaš postupak. Drago mi je znati da ste u Saboru, to znači da se testirate i da je sve ovo što je prethodilo tome bila demagogija", poručio je premijer Bulju koji je u Sinj odbio uvesti obvezne covid potvrde.

Rešetanje iz oporbe

Potom je u klinč s premijerom ušao i bivši SDP-ovac Davor Bernardić. "Na vašem papiru piše Ne znamo kamo idemo. Korupcija izjeda hrvatsko društvo, prestigli su nas čak i Rumunji po standardu. Probudite se, prestanite pričati narodu bajke", poručio je Bernardić premijeru, dodavši da ne zna kako ljudi u Hrvatskoj žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam vas posljednji put vidio vi ste bili u GardalanduTa teza da sam ja u Bruxellesu je promašena", uzvratio je Plenković Bernardiću. 

"Imate šalabahter… Hvalite se izvozom, brojkama… Investicije? Rejting? Žao mi je što imam samo minutu da vam taj šalabahter razvalim", obrušila se Katarina Peović iz Radničke fronte na premijera te zaradila opomenu, kao i Karolina Vidović Krišto, koja je ustvrdila da Plenković blokira rad pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U predmetu Fimi media potvrđena je presuda, a pet tjedana prije parlamentarnih izbora 'iscuri slučaj Rimac'; eto toliko dobro blokiram pravosuđe. Ta vrsta demagogije i neistine ne može proći", poručio joj je predsjednik Vlade.

"Vlada se intenzivno bori protiv korupcije; nema kontrole, šaptanja, nulta je tolerancija na korupciju. Možete nam lijepiti etikete, ali više od posto posto rasta i 25 milijardi eura, ni da sto godina sanjate, ne bi donijeli u Hrvatsku”, odgovorio je premijer na upit Sandre Benčić (Možemo) - kako će se boriti protiv korupcije bez povećanja u proračunu za pravosuđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Širenje jeftine demagogije

Stephenu Nikoli Bartulici (DP) koji je pozvao na strukturne reforme, posebice u "socijalistički ustrojenom” zdravstvu, Plenković je poručio kako bi bilo korisnije da ljudima preporuči da se cijepe protiv koronavirusa, umjesto da sudjeluju na skupovima na kojima se promovira lijek za parazite kod životinja, kao lijek protiv korone.

Da širi demagogiju Plenković je kazao i Marku Milanoviću Litri (Hrvatski suverenisti), koji je u raspravi o državnom proračunu za iduću godinu naveo kako je Milorad Pupovac (SDSS) optužio Hrvatsku za etničko čišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad nema ništa drugo, onda Vi odmah o Pupovcu; to je jeftina demagogija, valja ste ožalošćeni neuspjehom vaše briljantne inicijative za referendumom”, rekao je Plenković.

'Ne mogu spriječiti kretene...'

Na upit Urše Raukar Gamulin (Možemo) koliko je predviđeno u Državnom proračunu za borbu protiv nasilja u obitelji, spomenuvši jučerašnje ubojstvo žene u Splitu koju je ubio bivši partner, Plenković je podsjetio da je njegova Vlada ratificirana konvencija Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama (Istanbulska konvencija), zbog čega je čak platila dio političke cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, ne mogu spriječiti primitivce, divljake i kretene da rade takva kaznena djela. Za to nemam lijeka, ali imam lijeka da pooštravam Kazneni zakon i sve druge zakone”, naglasio je premijer Plenković.

Pitanja zastupnika za ministra financija Zdravka Marića bila su dijelom o planiranom proračunu za zdravstvo. Za iduću godinu planirano je nešto više od 16 milijardi kuna uz predviđena određena izravna sredstva za sanaciju dugova, ali ne na razini kao 2021., kazao je Marić dodavši kako se očekuju određen iskoraci da bi se taj pritisak smanjio. Napomenuo je pritom da vraćanje prihoda HZZO-a u državnu riznicu nije rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo