PRESUDA ZA 400 MILIJUNA KUNA TEŠKU AFERU: / Polančec i ostali oslobođeni krivnje za pokušaj kupnje Podravke njenim novcem!

Image
18.7.2016.
10:10
VOYO logo

Sudac Siniša Pleše presudu u jednom od najkompleksnijih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa počeo je čitati u 9.30 sati, a zbog duljine tzv. činjeničnog opisa svi nazočni u sudnici, suprotno ustaljenoj praksi, mogu sjediti tijekom izricanja presude.

Prema ranijim najavama, čitanje činjeničnog opisa moglo bi potrajati do dva sata, a još toliko trebalo bi trajati i usmeno obrazloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvorica osuđena za zajam SMS-u

Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, USKOK je u tzv. aferi Spice teretio vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

OKONČANO SUĐENJE ZA AFERU 'SPICE': Damir Polančec oslobođen optužbi

Image

OKONČANO SUĐENJE ZA AFERU 'SPICE': Damir Polančec oslobođen optužbi

Za zajam SMS-u kojima je Podravka oštećena za 65 milijuna kuna nepravomoćno su osuđeni Marinac, na dvije godine zatvora, Šestak i Pavlović na 10, odnosno devet mjeseci koje mogu zamijeniti društveno korisnim radom, a Mladinić na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine.

Marinac, osim toga, postane li presuda pravomoćna Podravci mora vratiti 65 milijuna kuna, a ostala trojica nešto više od 10 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obranu iznosio 32 dana

USKOK je u optužnici isticao da su Polančec i ostali navodno planirali preuzeti dionice Podravke u nekoliko koraka, od kojih je svaki bio pomno razrađen i opisan, dok obrana s druge strane tvrdi da je riječ o neutemeljenim konstrukcijama jer su optuženici zapravo branili koprivničku tvrtku.

Suđenje je trajalo od lipnja 2011. U pet godina postupka održano je oko 300 rasprava i ispitano više od 130 svjedoka, a sudski spis imao je više od 50 tisuća stranica. Na suđenju je zabilježen i rekord u iznošenju obrana. Tako je, na primjer, Šestak svoju obranu iznosio čak 32 dana, a Polančec deset.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana tvrdi da je bila riječ o sprječavanju neprijateljskog preuzimanja

Obrana je u završnim govorima redom negirala krivnju te ukazivala da nikakvog pokušaja preuzimanja Podravke njenim vlastitim novcem nije bilo. U pitanju je bila, isticali su, tek zaštita tvrtke od neprijateljskog preuzimanja pokušanog 2006. godine.

Zato je novac preko tvrtke SMS prebačen Fima grupi kako bi se kupile dionice i spriječilo preuzimanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, USKOK smatra da nikakvog preuzimanja nije bilo nego je Polančec zajedno s Darkom Marincem, tadašnjim predsjednikom Nadzornog odbora Podravke, i još nekoliko menadžera pokušao preuzeti vlasništvo nad tvrtkom.

"Lažni svjedoci"

Obrana je bila uvjerena u oslobađajuću presudu jer se krivnja bivših menadžera, istaknuli su, ne može dokazati isključivo na iskazima dvojice svjedoka – Miroslava Vitkovića i Zdravka Dimača. Oni su, prema mišljenju odvjetnika Ante Nobila, koji brani Polančeca, ionako dokazali da su “lažni svjedoci”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polančec je u završnici policijske uskočke operacije Spice uhićen 30. ožujka 2010. godine. Na slobodu je pušten potkraj srpnja. U međuvremenu je odslužio i kaznu zbog plaćanja pola milijuna kuna, prema sudskoj presudi, nepotrebne studije o konvalidaciji mirovina.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo