SERIJA POTRESA UZDRMALA KVARNER, GRAĐANI PROVELI NOĆ NA ULICAMA: / Evo što seizmolozi kažu o novom podrhtavanju tla u Hrvatskoj

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nakon što su jučer tijekom dana zabilježeni potresi s epicentrom kod Jadranova kada je magnituda iznosila 3.

9.8.2017.
8:45
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Naime, svega 4 minute iza tri sata u noći magnituda potresa iznosila je 2,9 po Richteru, dok je jutros u 5.24 sata jačina potresa bila 2.2. Najjače su se, piše Novi list osjetili u Selcu i Crikvenici. Prema riječima dežurnog seizmologa Tomislava Fiketa, riječ je o umjerenim potresima koji su se osjetili u užoj okolici, a Seizmološka je služba zabilježila i nekoliko poziva građana.

"Cijelu noć se treslo. Otprilike svaka dva do tri sata osjetili potres. U dva ujutro, u četiri, u sedam. Takav potres da probudi. Grmljavina, trese se kuća...", rekla je za N1 arhitektica Sandra Popara iz Jadranova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da su veći dio noći proveli na ulici jer nisu znali kako se ponašati pa su odlučili da će na cesti biti sigurniji.

Epicentar potresa bio je u akvatoriju Riječkog zaljeva, upravo blizu Jadranova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sa susjedima smo razgovarali da je ovaj potres koji je bio oko 22 da je taj bio jak, najjači. Teško je procijeniti. Kako je noć mi smo spavali, teško je procijeniti jesu li ovi bili jači", rekla je Popara.

Zanimljivo je da su potres predosjetile životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako je neobično. Šuma je ovdje puna ptica. Ptice nisu pjevale jučer ni ujutro. Mi imamo psa koji ne želi izaći ispod krevetu, a susjedi ne mogu izvući psa iz kade", kazala je.

Image
OPET SE TRESLO U RIJECI I OKOLICI, PODRUČJE POGODIO POTRES OD 4.1 PO RICHTERU: /

'Televizija se gibala, čaše su podrhtavale'

Image
OPET SE TRESLO U RIJECI I OKOLICI, PODRUČJE POGODIO POTRES OD 4.1 PO RICHTERU: /

'Televizija se gibala, čaše su podrhtavale'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije riječ o neuobičajenoj pojavi, jer u Hrvatskoj se na godišnjoj razini zabilježi sedam tisuća potresa. Dojava o štetama nema, naime, ta jačina potresa ni ne prouzrokuje štete, a primjerice na Velebitu ili Dinari takvi su potresi uobičajeni i na njih nitko ne reagira", kaže Fiket. Dodajući kako se riječko i zagrebačko područje često spominju kao područja sklona potresima, Fiket objašnjava da je to tako jer se radi o naseljenim mjestima s većim brojem stanovnika, od kojih dio osjeti podrhtavanje tla.

"Radi se o područjima guste naseljenosti pa stanovnici reagiraju. Osjet potresa ovisi o tome na kakvoj se podlozi netko u tom trenutku nalazi te što radi, odnosno miruje li. Primjerice u noći s ponedjeljka na utorak u 3 sata i 4 minute zabilježili smo umjeren potres s epicentrom u podmorju Pelješca kraj mjesta Drače. Magnituda je potresa iznosila 3.3 prema Richteru, a u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom IV stupnja MCS ljestvice. Dakle, gotovo iste jačine kao u Jadranovu, no dojave građana o tom potresu nismo primili", ističe Fiket.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo