na zrinjevcu / Oko tisuću sestara na prosvjedu tražilo veće plaće i bolje radne uvjete: 'Sustav ne treba ministre, ali treba sestre i fizioterapeute'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Prosvjed je organizirao Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, koji traži da se sestrama povećaju koeficijenti za najmanje deset posto

11.5.2023.
12:40
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Oko tisuću medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja iz svih dijelova Hrvatske prosvjedovalo je u četvrtak na Zrinjevcu, tražeći veće plaće i bolje uvjete rada, uz poruku da su obezvrijeđeni i ne mogu čekati promjene svoga statusa do iduće godine.

"Novi koeficijenti i platni razredi bit će u primjeni tek od veljače 2024., mi ne možemo do tada čekati", poručio je okupljenima Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prosvjedu koji je trajao oko sat i pol upozorio je da spremačice, radnici u praonicama i pomoćni radnici rade za minimalnu plaću, a sestre sa srednjom stručnom spremom za svega 50 eura iznad minimalne plaće.

'Vratite nam naša prava i dostojanstvo'

"Sestra u primarnoj ima plaću od 700 eura, a u bolnicama do 900 eura. Zar je to plaća za posao koji rade", upitao je Topolnjak pozdravljen povicima prosvjednika koji su nosili transparentne "I mi smo zdravstvo!" "Vratite nam naša prava i naše dostojanstvo!", "Štednja na sestrama jednaka je štednji na temeljima kuće, jednog dana sve će se urušiti!" i "Sestre zaslužuju više!!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Brankica Grgurić poručila je premijeru Andreju Plenkoviću, koji ih odbija primiti, da ga i ne trebaju, ocjeniviši da je odnos prema njima sramotan.

Image
'I mi smo zdravstvo' /

Prosvjed medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja u Zagrebu: 'Dio zaposlenih je još uvijek na razini ispod minimalne plaće'

Image
'I mi smo zdravstvo' /

Prosvjed medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja u Zagrebu: 'Dio zaposlenih je još uvijek na razini ispod minimalne plaće'

"Sustav ne treba ministre, ali treba radnike, kuhare, primalje, sestre i fizioterapeute", poručila je Grgurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku je došao pružiti predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić s porukom da prosvjed na Zrinjevcu treba biti samo početak daljnjih akcija.

Sestre i nemedicinsko osoblje zaslužuju uvažavanje kao i liječnici

Na prosvjedu je govorio i predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručivši da sestre i ostalo osoblje zaslužuju jednako uvažavanje kakvo su premijer i ministar pokazali prema liječnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njih su stavili u povoljniji položaj u odnosu na vas", istaknuo je Novosel.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever upozorio je kako je hrvatsko zdravstvo bolesno, a lijek je u rukama premijera i resornog ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istjerani ste na cestu jer vas se ne uvažava na jednak način, jednu skupinu se prima, a drugu poziva na kolektivno pregovaranje", poručio je Sever.

Potporu prosvjednicima dali su i Željko Stipić iz prosvjetnog sindikata Preporod i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer otvorio 'pandorinu kutiju'

Sindikalci su ustvrdili da je premijer otvorio "Pandorinu kutiju" povećanjem plaća liječnicima.

Ovo je početak priče koja će uspjeti, rekao je Stipić, dok je Anica Prašnjak iz Sestrinskog sindikata poručila da "nema odustajanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prašnjak je također upozorila da se od 25. svibnja kreće s pripremama "ozbiljnog štrajka", ako se Vlada ogluši na njihove zahtjeve.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo