JAVIO SE I STRUČNJAK ZA INFORMATIČKU SIGURNOST / Ogroman sigurnosni incident trese Hrvatsku: 'Među pogođenima se sigurno nalaze i javne te politički izložene osobe'

Image
Foto: Shutterstock

Iz tvrtke B2 Kapital izašli podaci koji sadržavaju ime i prezime, OIB, datum rođenja, adresu stanovanja, naziv i OIB poslodavca, broj telefona/mobitela, e-mail, dugovanje prema B2 Kapitalu, iznos glavnice te iznos zateznih kamata

16.12.2022.
21:08
Shutterstock
VOYO logo

Nakon što je Index otkrio veliko curenje osobnih podataka građana iz agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital, incident je komentirao stručnjak za internetsku sigurnost Lucijan Carić.

"Dakle, imamo najveći sigurnosni incident u povijesti Hrvatske. Masovni data leak osobnih podataka, a među pogođenima se gotovo sigurno, uz privatne, nalaze i javne te politički izložene osobe. Slijedom Opće uredbe o zaštiti podataka u ovom slučaju, po svemu sudeći, odgovorne su i banke koje su prepustile podatke o dužnicima. Ovo je zapravo težak skandal koji pokazuje kako se krčmi osobnim podacima građana, te ujedno lijepo ilustrira snagu velebnog GDPR-a, te svih njegovih instrumenata uključivši i regulatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponašanje banaka posebna je priča, jer je ovdje po svemu sudeći došlo i do povrede bankarske tajne. Slava GDPR-u, na sreću davno sam ga "pročitao"", napisao je Carić na Facebooku.

Index Istrage otkrile su da su iz tvrtke B2 Kapital izašli podaci koji sadržavaju ime i prezime, OIB, datum rođenja, adresu stanovanja, naziv i OIB poslodavca, broj telefona/mobitela, e-mail, dugovanje prema B2 Kapitalu, iznos glavnice te iznos zateznih kamata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Agencije za zaštitu podataka (AZOP) kazali su da su započeli istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo