OGLASIO SE VELEPOSLANIK ZBOG KOJEG JE POKRENUT POSTUPAK PROTIV PLENKOVIĆA: / 'Već 20 godina svi znaju da mi je vjenčani kum'

Image
Foto: Screenhot/HRT
25.11.2018.
22:15
Screenhot/HRT
VOYO logo

Hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji Igor Pokaz rekao je u nedjelju da je ta zemlja duboko podijeljena oko brexita i naglasio da će se tek u iduća dva tjedna vidjeti što će se ondje događati vezano uz 'sporazum o razvodu' koji je prethodno potvrđen na summitu u Bruxellesu.

Image
VESNA PUSIĆ BRANI IZBOR PLENKOVIĆEVOG KUMA: /

'Pokaz nije zaslužio ovo. On je jedan vrlo dobar diplomat.'

Image
VESNA PUSIĆ BRANI IZBOR PLENKOVIĆEVOG KUMA: /

'Pokaz nije zaslužio ovo. On je jedan vrlo dobar diplomat.'

Duboko podijeljeno društvo

"Velika Britanija je u ovom trenutku duboko podijeljeno društvo i država, dok je istovremeno zanimljivo za istaknuti da je 27 zemalja članica EU-a zadržalo jedinstvo kroz taj proces (pregovora o brexitu), a to je fenomen koji treba istaknuti bez obzira na različitosti koje su postojale u odnosima koje pojedine članice EU-a imaju s Ujedinjenom Kraljevinom", rekao je Pokaz, gostujući u nedjelju u Dnevniku HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokaz je istaknuo da se podijeljenost oslikava u parlamentu gdje su laburistička i liberalna oporba protiv sporazuma. Ali još je veći problem što će protiv njega glasati i koalicijski partner vladajućih konzervativaca, sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP). Tome treba dodati i da je više od 80 zastupnika stranke premijerke Therese May najavilo da neće podržati sporazum.

Podrška Theresi May

S druge strane, rekao je Pokaz, postoje i oni koji u ovom trenutku podupiru premijerku, pri čemu se najviše ističe poslovna zajednica i gospodarstvenici koji se boje mogućeg ishoda kojim bi Ujedinjena Kraljevina izašla iz EU-a bez sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo na kartu opasnosti takvog ishoda, smatraju analitičari, igrat će premijerka May u sljedeća dva tjedna i pokušati dobiti što više zastupnika za svoj plan.

Image

Photo by Tolga AKMEN / AFP

Neizvjesna veličina

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije potvrdili su u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu sporazum o razdruživanju s Velikom Britanijom i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon summita EU-a slijedi najteži dio - britanska premijerka treba osigurati većinu u britanskom parlamentu, što je u ovom trenutku krajnje neizvjesno.

Nezadovoljstvo sporazumom

Čelnica DUP-a Arlene Foster, koja vladajućim konzervativcima osigurava tanku većinu u britanskom parlamentu, izjavila je da neće moći podržati sporazum o razdruživanju u obliku u kojem je dogovoren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, dio članova vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan postignutim sporazumom - dio konzervativaca želi tješnje veze s EU-om, a dio njih želi potpuni raskid, koji bi po njima omogućio zemlji da samostalno vodi svoju trgovinsku politiku.

Na vrijeme zaštili interese

Pokaz je istaknuo da je važna činjenica da je Hrvatska na vrijeme "zaštitila interese hrvatskih građana u Ujedinjenoj Kraljevini koji od 1. srpnja ove godine imaju i uživaju ista prava kao i svi drugi građani EU-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokaz dodaje kako uvijek imati na umu, bez obzira na to što Ujedinjena Kraljevina izlazi iz EU, da će ostati stalna članica Vijeća sigurnosti, peto ili šesto gospodarstvo svijeta, članica G7, nuklearna sila i važna članica u brojnim drugim institucijama, uključujući i Sjeveroatlantski savez (NATO).

Ujedinjena Kraljevina ostaje važan "igrač na međunarodnoj sceni", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije tajna već dva desetljeća

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je u petak postupak protiv premijera Andreja Plenkovića jer prije Pokazova imenovanja za veleposlanika u Londonu nije objavio da mu je Pokaz kum.

Pokaz je naglasio da to već dva desetljeća nije nikakva tajna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Obnašao važne dužnosti

"Žao mi je što se to događa jer nije nikakva tajna da je Andrej moj vjenčani kum. To je nešto što se u ministarstvu vanjskih poslova zna već 20 godina", istaknuo je Pokaz.

Podsjetio je da je i prije veleposlaničkog mjesta u Londonu obnašao važne dužnosti. Bio je veleposlanik u Ruskoj u vrijeme vlade Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića i veleposlanik pri NATO-u u mandatima Ive Sanadera i Jadranke Kosor i predsjednika Stipe Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi su prepoznali, istaknuo je, njegove osobne i stručne kvalitete, a ne to "je li netko s njim dobar, prijatelj ili kum, ili bilo što drugo".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo