OGLASIO SE I VAKULA: / Evo kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana (i mjeseci)

Image
Foto: Thinkstock, Design Pics

Do kraja tjedna mjestimice su moguće padaline, a nakon toga - ponovo vrućine, najavljuje Zoran Vakula na HRT-u.

1.7.2016.
8:43
Thinkstock, Design Pics
VOYO logo

Moguća je i kratkotrajna, ali jaka bura, koja bi na udare ponegdje mogla biti i olujna. Past će i temperatura, ali samo malo, i nakratko.

Image
NIKAMO BEZ KIŠOBRANA: /

Za vikend stiže osvježenje, moguće je i nevrijeme

Image
NIKAMO BEZ KIŠOBRANA: /

Za vikend stiže osvježenje, moguće je i nevrijeme

Lipanj – toplo-vlažno, uz ponegdje snažno nevrijeme

Unatoč povremenim zahladnjenjima, lipanj je diljem Hrvatske bio iznadprosječno topao. U očekivanju službene analize DHMZ-a već i prema trenutačno dostupnim podacima može se reći kako će klimatološke ocjene rijetko gdje biti "normalno", kao primjerice u Kninu, a znatno češće "toplo" i "vrlo toplo", ponegdje vjerojatno čak i "ekstremno toplo", primjerice na postaji Zagreb Maksimir, možda i u Gospiću, Dubrovniku...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno, u odnosu na klimatološki prosjek iz razdoblja 1961. - 1990. godina. Prema novijem razdoblju, od 1981. – 2010. te će ocjene biti blaže, bliže prosjeku, uglavnom "normalno" i "toplo".

I po ukupnoj mjesečnoj količini oborine lipanj će vjerojatno dobiti ocjene od "normalno" u primjerice Osijeku, Zadru i Splitu, do "vrlo kišno" u primjerice Kninu, i to prema usporedbi s oba klimatološka niza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim oborina i temperature, nekima bi mogao biti zanimljiva analiza trajanja sjanja Sunca kao i još nekih meteoroloških elemenata.

Prvih šest mjeseci 2016. – među najtoplijima do sada

Image
Foto: hrt

Premda ne kao 2014. godine, ili kao 2007., mjestimice i 2002., i ove je godine njezina prva polovica iznadprosječno topla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na meteorološkoj postaji Zagreb Grič, gdje podaci za cijelu godinu postoje od 1862. godine, viša srednja temperatura zraka od ovogodišnjih prvih 6 mjeseci bila je samo navedenih godina. Isto je bilo i na splitskome Marjanu, a na postaji Zagreb Maksimir ovogodišnjih je dosadašnjih šest mjeseci čak 3. u nizu najtoplijih.

U Rijeci, gdje svakodnevna mjerenja postoje od 1948. godine, ovogodišnja prva polovica godine je 6. najtoplija. Za protivnike teorije o globalnom zatopljenju, koji ga opravdavaju efektom 'gradskog staklenika', prvih 6 mjesec 2016. na 5. je mjestu najtoplijih i na Zavižanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjak oborina

No mnogi to nisu primijetili jer su se navikli na višemjesečnu iznadprosječnu toplinu. U Zagrebu je, primjerice, na postaji u Maksimiru, posljednji mjesec čija je srednja mjesečna temperatura zraka bila barem malo niža od prosječne, u odnosu na klimatologiju 1961-1990., bio ožujak 2013. godine, a u Zadru čak veljača iste godine!

Ukupna količina oborine od siječnja do lipnja bila je u većini mjesta barem malo veća od višegodišnjih srednjih vrijednosti. U Splitu gotovo zanemarivo, samo 3 litre po četvornome metru, što je oko 1% više od prosječnih 400 za prvih 6 mjeseci, a u Rijeci je, primjerice, dosadašnjih 1000 litara oko 40 % više od prosjeka, gospićkih 942 čak oko 50 % više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostvare li se trenutačne prognoze, u nastavku ljeta vjerojatniji je manjak oborine. Ali ne i topline.

Srpanj – ponegdje moguć toplinski val!

I najnovije dugoročne prognoze nastavljaju u istom tonu kao i dosadašnje pa je vrlo vjerojatno kako će i srpanj i kolovoz diljem Hrvatske biti iznadprosječno topli, čak i u odnosu na posljednje klimatološke razdoblje 1981-2010. godina, koje je toplije od onoga 1961-1990. Pritom je u mnogim mjestima moguće još i izraženije odstupanje od prosjeka od onoga koje je bilo u lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Stoga i dalje valja računati i na poneko upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje, i to ponegdje već sljedećih dana. Valja se podsjetiti i preporuka i naputka Ministarstva zdravlja o zaštiti od vrućina.

Naravno, ne treba zanemariti ni upozorenja koja stručnjaci DHMZ-a svakodnevno objavljuju i u europskom MeteoAlarm sustavu, a posebice neiskusniji jedriličari, kojih je ovih dana sve više na Jadrana – i obalna upozorenja. Naravno, i redovita, svakodnevno po tri izvješća za Jadran i pomorce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolovoz – prosinac – nema dugotrajne hladnoće?!

Osim kolovoza, i za rujan su dugoročne prognoze prilično postojane i daju veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja srednje mjesečne temperature zraka od prosječne, a sve je vjerojatnije kako će i ostali mjeseci do kraja godine biti barem malo topliji nego je uobičajeno. Ipak, valja spomenuti kako je u većini Hrvatske za to najmanja vjerojatnost u listopadu i studenome. Osim ako sljedeći izračuni to promijene.

Image
Foto: Thinkstock, Digital Vision.

Naravno, to ne znači da će svi tjedni biti topliji od prosjeka, trenutačno posebice ne u listopadu i studenome, i za očekivati je i hladnija razdoblja. No, malo je vjerojatno da će ona, gdje se i kada dogode, prouzročiti negativno odstupanje srednje mjesečne temperature od klimatološkog srednjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska meteorološka organizacija

O važnosti dugoročnih prognoza, kao i meteoroloških postaja s dugogodišnjim nizom mjerenja, među kojima ima i nekoliko hrvatskih, te o nužnosti prilagođavanja na klimatske promjene i smanjivanje rizika od vremenskih nepogoda te o još mnogo čemu, prošlih je dana i Svjetska meteorološka informacija (SMO) objavila priopćenje, a i zanimljiv video uradak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogima to vjerojatno neće pomoći u svakodnevnom životu i radu, kao što primjerice pomažu, ili bi to barem mogle - svakodnevne prognoze za tekući dan i nekoliko sljedećih, ali možda se ipak nađu neki koji dobiju novu poslovnu ideju vezanu uz vrijeme i klimu, pa možda čak zatraže sredstva i od Zelenog klimatskog fonda. SMO je prva od specijaliziranih agencija UN-a koja je s njim potpisala ugovor, ali navodno mogućnosti postoje i za javne i privatne institucije…

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo