OGLASIO SE I JOSIPOVIC / 'Ustav postavlja predsjednicu kao vrhovnog zapovjednika oruzanih snaga'

Nakon sto su to proteklih dana ucinili mnogi, u prijepore o tome tko ima pravo u sporu predsjednice i Vlade oko zapovijedanja vojskom, danas se ukljucio i bivsi predsjednik Ivo Josipovic.

10.5.2015.
23:22
VOYO logo

Ustav je tu prilicno jasan. Ustav postavlja predsjednicu kao vrhovnog zapovjednika Oruzanih snaga. I Zakonima se razraduju detalji, zakoni ne bi smjeli umanjivati ulogu predsjednice kao vrhovnog zapovjednika, ali mogu postavljati odredene uvjete, rekao je Josipovic, a prenosi HRT.

Ministar obrane Ante Kotromanovic izjavio je jucer kako je zakonom jasno utvrdeno upravljanje oruzanim snagama u ratu i miru, pa tako u ratu nacelnik Glavnoga stozera Oruzanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) prima i provodi odluke predsjednika Republike, a u mirnodopskim uvjetima odluke Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje o tome tko ima prvenstvo zapovijedanja vojskom pokrenula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic gostujuci u emisiji Javna stvar. Odgovarajuci na pitanje o sukobu vlasti i oporbe oko toga treba li ili ne za proslavu 20. godisnjice Oluje organizirati vojni mimohod, predsjednica je odgovorila da o tome moze odluciti iskljucivo ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo