za čisti zagreb / Odzvonilo vlasnicima koji ne kupe izmet za svojim psima: evo kako će Bandić tome stati na kraj

Psi će bit u DNA bazi podataka i bez problema će se moći povezati 'hrpica' iz parka s nemarnim vlasnikom

1.8.2016.
18:42
VOYO logo

Svaki će zagrebački pas uz vlastiti čip biti i u bazi podataka DNK. Kratka, ali skupa analiza, vlasnike pasa će brzo povezivati s ostavljenom hrpicom. A svaki taj pseći paketić, koji ostane na podu, vlasnika će stajati do 4 000 kuna.

"Navike koji su ljudi stekli da disciplinirano kupe drekiće od svojih pesa, imaju i vrećice kao što ja kupim za svojim Rudijem, zbog njih ovo ne bi trebalo, ali više od pola naših sugrađana, na žalost - i to je Zagreb, to ne čine", poručuje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnikov plan ima rok od 2 godine i zavidan cilj.  Svaki čipirani pas imat će svoj DNA u bazi podataka, a posebni komunalni redari pregledavat će područje, i svaki ostavljeni izmet poslati na analizu koja stoji 600 kuna. Nakon što se utvrdi o čijem se ljubimcu radi, na kućnu adresu vlasnika stići će kazna.

Ideja je dobra, slažu se stručnjaci, ali i upozoravaju samo za čipiranje pasa trebalo je 6 godina; i dalje nisu čipirani svi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo sam skeptičan s obzirom na broj pasa u Zagrebu evidentiranih, a to je nekih 50. 000 pasa", kaže dr. Igor Marković, veterinar.

Ovakav je model uspješan u Tel Avivu pa je gradonačelnik Bandić siguran - dobar je i za Zagreb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo