Dosta anarhije / Odzvonilo bespravnim korisnicima! Pokreće se 1500 postupaka protiv onih koji su iskorištavali državnu imovinu

Image

Hrvatska je zbog toga izgubila milijarde!

6.5.2019.
16:59
VOYO logo

Ministar državne imovine Goran Marić izjavio je u ponedjeljak u Splitu da svaki dan otkrivaju kako je Republika Hrvatska suvlasnik određenih nekretnina kojima se 30 godina bespravno koriste nepoznate pravne osobe. Njima se ulazi u trag - dosad je pokrenuto 1500 postupaka protiv onih koji su se bespravno koristili državnom imovinom.

Dosta anarhije

Ustvrdio je kako se time nitko nije bavio. Podsjetio je, da je Ministarstvo državne imovine bilo utemeljeno 1991. godine, kao što je i trebalo, danas za njim ne bi bilo potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedna tranzicijska zemlja koja je mijenjala društveni sustav nije dobro prošla ako nije imala institucionalnu brigu o svojoj imovini. U Hrvatskoj je to izostalo, zato je sada golemi teret na Ministarstvu državne imovine. Svuda gdje je vladala uređena anarhija  mi smo morali reagirati. Institucionalno su reagirali Vlada i ministarstvo. Naravno da su mnogi zatečeni tim novim odnosom, ali zar je normalno da se netko u središtu Splita ili Zagreba potpuno besplatno koristi prostorom čiji nije vlasnik ili ga čak iznajmljuje trećim osobama i to još naplaćuje?" upitao je ministar Marić i dodao kako to nije normalno te da se te nenormalne pojave sada eliminiraju.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 5000 državnih prostora koristi se bespravno, Marić: 'Više nitko neće otimati našu imovinu'

Izgubili milijarde

Rekao je da je Hrvatska zbog ovoga izgubila milijarde i da su u posljednje dvije godine već mnogo toga promijenili. Najvažnije je bilo promijeniti Zakon o upravljanju državnom imovinom, zatim i Zakon o kupoprodaji i zakupu poslovnih prostora. Jer, istaknuo je ministar Marić, da to nisu učinili, "ne bi imali pravne osnove za reakciju prema bespravnim korisnicima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Započela borba

Dodao je kako je DORH pokrenuo 1500 postupaka protiv bespravnih korisnika. Ima i onih, kaže, koji se koriste hotelom koji vrijedi deset milijuna eura, no ne žele ga vratiti iako je vlasništvo Hrvatske. 

"Ima takvih. Ima ih diljem Hrvatske, nije jedan. Ima onih koji su po gradovima prodavali stanove, poslovne prostore i objekte na zemlji u vlasništvu države. To je jedna kaotična situacija. Po središtu Zagreba osobe koje nisu vlasnici iznajmljivali su poslovne prostore trećim osobama. Zamislite kada netko ima mjesečnu zakupninu na jednom prostoru 70 tisuća kuna. I tako godinama. Sada taj prihod od 70 tisuća kuna ide Republici Hrvatskoj", objasnio je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da su dosad sklopili 300 ugovora.

Ovrha nad bespravnim korisnicima?

Na novinarsko pitanje hoće li bespravni korisnici trebati državi vratiti novac koji su uprihodili odgovorio je da su protiv svih osoba koje su se koristile imovinom Republike Hrvatske obračunali i podnijeli zahtjev DORH-u da se provede ovrha nad tim tražbinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo