Sandra Marković / Odvjetnica para uhićenog u Zambiji: 'Borit ćemo se za djecu, ali ne možemo se miješati u postupak'

Image
Foto: Danas.hr

Sud je odbacio optužnicu protiv četiri para, a onda im dao rok od 48 sati da napuste zemlju. Odvjetnica jednog od četiri para komenitrala je cijelu situaciju rekavši kako će se nastaviti boriti za djecu, jer je to trenutno jedino važno

6.2.2023.
16:57
Danas.hr
VOYO logo

Nakon što su četiri hrvatska para iz zambijskog zatvora pušteni na slobodu, naređeno im je da napuste zemlju u roku 48 sati.

Sandra Marković, odvjetnica jednog od četiri para u Zambiji, komentirala je cijelu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo se cijelo vrijeme nadali da će naši državljani doći u Hrvatsku jer smatramo da su u cijeli postupak ušli zakonski utemeljenim dokumentima i nismo vidjeli razlog da budu zadržani", rekla je.

S obzirom na to da se još uvijek ne zna što će biti s djecom, kaže kako će se nastaviti boriti za njih, jer imaju hrvatske dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
službeno je! /

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo: 'Sud je odbacio optužnicu protiv Hrvata u Zambiji'

Image
službeno je! /

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo: 'Sud je odbacio optužnicu protiv Hrvata u Zambiji'

"Naravno da će se boriti, to su djeca koju su posvojili naši državljani. Mi ovdje pomažemo obitelji u odnosu sa institucijama, ali ne možemo se miješati u postupak u Zambiji, jer to su diplomatske sfere u koje se mi ne razumijemo u potpunosti. Nadam se da će naša diplomacija nastaviti s izvrsnim poslom kao i do sada te da će pobijediti pravo, kao što bi i inače trebalo biti", dodala je.

Sud je odbacio optužnicu protiv četiri para, a onda im dao rok od 48 sati da napuste zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je komentirati ponekad i naše odluke, a ovo su odluke suda koji je nama stran i u ovom trenutku nemamo niti jedan pisani dokument iz Zambije i ne znamo kakva je to vrsta odluke", objasnila je.

Obitelji i dalje samostalno financiraju svoj boravak u Zambiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kontaku sam s majkom posvojiteljice, a parovi će moći sami reći nešto više o cijeloj situaciji i boravku u Zambiji. Ne vjerujem da je dostupnost podataka neograničena kao što smo navikli, tako da moramo čekati njihov povratak kako bi saznali nešto više", rekla je odvjetnica te nastavila:

"Ministar Radman na današnjoj je konferenciji za medije naglasio da su djeca hrvatski državljani, a od samog ministarstva se očekuje pomoć s obzirom na to da je njihov konzularni dio bitan za cijelu situaciju i samu djecu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki tumače da je ovo politička odluka Europske unije da se riješi slučaj, kako bi ih se kasnije moglo proglasiti krivima.

"Mislim da je to nemoguće, ovo je pravna priča i jedino i osnovno pravilo je štititi svoje državljane u bilo kojoj nevolji se našli. O političkim odlukama ne mogu govoriti", zaključila je odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo