ODVJETNICA JOSIPE RIMAC: / 'Moja klijentica govori da ne može priznati ono što nije učinila, USKOK vrši pritisak'

Image
Foto: screenshot RTL

Odvjetnica Josipe Rimac objasnila je na čemu će temeljiti žalbu na odluku o produljenju pritvora

28.8.2020.
22:21
screenshot RTL
VOYO logo

Bivšoj državnoj tajnici i gradonačelnici Knina, Josipi Rimac, produžen je istražni zatvor što je odluka sudca istrage Županijskog suda u Zagrebu. Rimac će morati biti iza rešetaka još dva mjeseca zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Odvjetnica Josipe Rimac, Lidija Horvat, danas je gostujući u RTL-u Danas objasnila na čemu će temeljiti žalbu na odluku o produljenju pritvora.

"Imamo nekoliko segmenata žalbe. Prva bi bila osobita nemarnost koju je USKOK pokazao prilikom rada na ovom predmetu. U više navrata smo već isticali da je ovaj modus operandi USKOK-a nedopustiv. USKOK sasvim sigurno ima dovoljno vremena da ispita sve svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U 90 dana nije se moglo ispitati 41 osobu? To bi bilo svaki drugi dan samo jedan svjedok, što mislim da je donja granica marnosti u postupanju. U posljednjih 60 dana imamo ispitanu svega 21 osobu, a šest je ostavljeno kao svojevrsan talon. Tako je bilo i u prehodnom produljenju istražnog zatvora. U lipnju je ostalo nekoliko svjedoka samo tako da bi se dobilo produljenje", kazala je Horvat za RTL Danas.

Image
OSTAJE IZA REŠETAKA: /

Josipi Rimac produljen istražni zatvor za još dva mjeseca

Image
OSTAJE IZA REŠETAKA: /

Josipi Rimac produljen istražni zatvor za još dva mjeseca

O nepristranosti suca

"Drugi vid žalbe je nepristranost na koju moramo ukazivati. Rekla sam i na sjednici o produljenju da nemam konkretne zamjerke na suca, niti imam neku individulaiziranu krivnju ili konkretizirane okolnosti, ali sama činjenica da je isti sudac odlučivao već o osnovanoj sumnji kao i o sadašnjem produljenju istražnog zatvora, je po praksi Europskog suda, dovoljna da se postavi sumnja u nepristranost tog istog suca", rekla je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnica dodaje da bi o osnovanoj sumnji i produljenju trebale odlučivati dvije razlitičte osobe.

'Josipa Rimac govori da ne može priznati nešto što nije učinila'

Odvjetnica je opisala kako je Josipa Rimac primila odluku o produljenju pritvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Ona me nazvala. Vidno je razočarana. Cijeli odvjetnički tim se zaista trudi na neki način objektivno prikazati sadašnju situaciju gospođe Rimac. Nažalost, u javnosti postoji percepcija da što je netko duže u istražnom zatvoru da je to više kriv. To ne bi trebalo biti povezano. Krivnja osobe će se raspravljati u sudskom postupku. Ona je dala detaljnu obranu, ali USKOK nije zadovoljan s tom obranom. Razgovarali smo s kolegama nakon te obrane i pitali smo što bi to trebalo se dogoditi da ne traže dalje produljenje istražnog zatvora, a odgovor je bio taj da detaljno i okolnosno prizna sva kaznena djela koja joj se stavljaju na teret. To smatramo da je nedozvoljeno. Takav način pritiska. Ona je rekla da ne može priznati nešto što nije napravila", kazala je Lidija Horvat za RTL Danas.

Odvjetnica Josipe Rimac dodaje kako te dvije okolnosti ne bi trebale biti povezane pa zaključuje: "To je li ona je ili nije napravila djela ne može imati veze s istražnim zatvorom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo