POTRAGA ZA RJEŠENJEM / Odstrel divljih svinja veći nego prije 5 godina, no sve ih se više viđa. Lovci tvrde - u gradu im ne možemo ništa

Krda divljih svinja Zagrepčanima su sve veći problem. Uništavaju sve iza sebe, plaše, ali i napadaju ljude

23.6.2022.
21:20
VOYO logo

Uz cestu i na cesti, pa eto čak i usred bijela dana u Zagrebu se mogu vidjeti divlje svinje. Za dio građana možda spadaju u kategoriju atrakcije, no za većinu to su životinje koje rade štetu u vrtovima i dovode živote njih i njihovih kućnih ljubimaca u opasnost. S divljim svinjama susrela se i Danica iz Mikulića u Zagrebu.

"Ima ih od 15 do 20 komada. Jedno jutro sam išla na prvi autobus. Prelazili su gore s oranica dolje preko puta. Sam se ukamenila, nisam se usudila niti naprijed niti natrag", kazala je Danica za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski lovci godišnje odstrijele 50.000 divljih svinji što je gotovo tri puta više nego 2017. kada još nije stupila na snagu naredbe o sprečavanju afričke svinjske kuge. No u gradu Zagrebu, lovci im ne mogu doći na kraj.

"Trenutno, nama kao lovcima vezane su ruke. Mi ne možemo u gradu Zagrebu uopće odstreljivati jer je to sve u granici od 300 metara. Nažalost, nema više te poljoprivredne zone između grada Zagreba i parka prirode, nisu ni ograđena ta dvorišta ni te parcele, ti voćnjaci i tu divlje svinje mogu normalno prolaziti i imati svoju dnevnu i sezonsku migraciju", kazao je Hrvoje Kukas, tajnik Lovačkog savez grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
čopori divljih svinja /

VIDEO Muškarac u Zagrebu hranio divlje svinje, građani frustrirani njegovim činom: 'Kada napadnu onda ćete kukati'

Image
čopori divljih svinja /

VIDEO Muškarac u Zagrebu hranio divlje svinje, građani frustrirani njegovim činom: 'Kada napadnu onda ćete kukati'

Ravnatelj zoološkog vrta Damir Skok objašnjava da divlje svinje nikad ne napadaju iz čista mira. Sada je osjetljiv period jer krmače izlaze sa svojim mladima.

"Ona će štiti mlade, puhati, fingirati, napast ili krenuti prema vama. Čim se vi maknete, ona će pobjeći. Vepar nikad ne napada ljude, osim ako nije ranjen u lovu. Onda će napasti lovca ili njegovog psa. Ovi zabilježeni slučajevi kada su psi bili ozlijeđeni su bili u situaciji kada je pas napao te divlje svinje i onda je izvukao deblji kraj", objašnjava Skok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovci se sutra sastaju s gradonačelnikom Tomaševićem kako bi došli do rješenja kako spriječiti ulazak svinja u urbana naselja.

"Jedina mogućnost jest da se pojačano hrane van naselja, što dalje od naselja i da se postave eventualno nekakve hvataljke, mjesta gdje će se ta divljač moći uhvatiti i premještati iz grada jer ne smijete koristiti vatreno oružje u gradu, znači moguće je samo humano zbrinjavanje", kazao je Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovci upozoravaju da ako se ništa ne napravi da bi se krda divljih svinja uskoro mogla viđati i u samom centru grada, a put koji će do tamo prijeći kraći je nego što mislimo.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo