RTL na pokaznoj vježbi / Odsad helikopterom do bolnice u Karlovcu po kiši, magli, snijegu: 'Od Ogulina do nas za samo 6 minuta'

Image

'Ovo je i jedan od preduvjeta za uspostavljanje zemaljske infrastrukture za uspostavu hitne zračne medicinske pomoći za područje cijele RH'

13.10.2022.
20:21
VOYO logo

Karlovački liječnici od sada će moći puno brže spašavati živote, bolnica dobiva helidrom. Helikopteri s najtežim pacijentima sada će ih u najkraćem mogućem vremenu dovoditi do bolnice. Dobra je vijest da će ondje moći slijetati i noću.

Izgradnju helidroma s dva milijuna i 300 tisuća kuna financiralo je američko Veleposlanstvo. Slijetanje helikoptera u Karlovcu pratila je Zorana Čičak Kulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona se u program RTL-a u emisiju Danas javila odmah nakon pokazne vježbe, odnosno slijetanja helikoptera. Više o tome razgovarala je s ravnateljem Opće bolnice Karlovac Nikšom Anticom.

"OB Karlovac je ovime postala prvi medicinski helidrom na području RH kojem ne treba sekundarni transport do objedinjenog hitnog bolničkog prijema", objasnio je na koji način se ovime izrazito ubrzava hitnost dopremanja pacijenta na liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Helidrom je, kazao je, projektiran da se na njega može slijetati u svim vremenskim uvjetima - kiša, magla, snijeg - i to 24 sata dnevno. Ako se uzme za primjer nekakva teška prometna nesreća na autoputu, za koliko ovo sad ubrzava intervenciju?

"Ako bi se prometna nesreća dogodila, recimo, na području Ogulina, vrijeme leta od Ogulina do ovog mjesta ovdje je nekih šest do sedam minuta i to jako ubrzava mogućnost da se pacijenta dobije na vrijeme, da mogućnost preživljavanja bude što veća", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedan od preduvjeta za uspostavljanje zemaljske infrastrukture za uspostavu hitne zračne medicinske pomoći za područje cijele RH", dodao je.

Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo