roboti, formule... / Održava se 3. Maker Faire u Zagrebu: 'Ovo je za sve one samozatajne ljude koji u garažama rade nešto za svoju dušu'

3. Maker Faire Zagreb okupio je 50 izlagača koji su brojnim posjetiteljima pokazali novitete u svijetu znanosti i tehnologije

3.10.2021.
7:30
VOYO logo

Od robota preko formula i konzola kućne izrade do radionica za djecu - sve se to ovoga vikenda može vidjeti na Europskom trgu u Zagrebu. Jer tamo se ovoga vikenda održava 3. Maker Faire! Na festivalu osim domaćih, sudjeluju i izlagači iz Slovenije, Italije, Nizozemske, Češke, a među njima su znanstvenici, inovatori, umjetnici i studenti. 

3. Maker Faire Zagreb okupio je 50 izlagača koji su brojnim posjetiteljima pokazali novitete u svijetu znanosti i tehnologije. Neke su stvari nastale iz hobija, poput ovih robota koji sliče životinjama. Na prvu se čini kao da imaju vlastitu svijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Stvar je u tome što se skrivam i kontroliram ih. Oni me ne vide i stvarno počinju vjerovati da su te životinje žive i da nešto rade same. To je uvijek lijepo za vidjeti'', rekao je Tristan, izlagač iz Nizozemske.

Image
Tehnologija imaginacije /

Nevjerojatno: Ovom laserskom tehnologijom može se vidjeti iza uglova i zidova

Image
Tehnologija imaginacije /

Nevjerojatno: Ovom laserskom tehnologijom može se vidjeti iza uglova i zidova

Roboti, igre i drugi noviteti već po običaju najviše zanimaju djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vidio sam robote koji mogu ići i hodati, vidio sam avione koji se rade od papira i onaj internet gdje možeš imati naočale'', kazao je Marko.

Na Europskom trgu mogla se vidjeti i formula Fakulteta strojarstva i brodogradnje, ali i konzala za vožnju Formule 1 na štandu talijanskih izlagača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Super je na volanu, pravi je doživljaj osjetiti kako je to voziti'', rekao je Karlo.

Kod nekih šatora održavale su se i radionice na kojima su oni najmlađi zasukali rukave. Osim sa suvenirom, kući su se vratili i sa novim znanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Gradio sam neki strujni krug. Gledao sam kako to leme i tako'', rekao je Mislav.

Na nekim radionicama vidjela su se i poznata lica. ''Djeca su baš željna vidi se i pokusa i znanja. Stvarno je bilo i hrpu zanimljivih i dobrih pitanja i smijeha. Malo smo se i zalili vodom i bojama, ali to je tako u znanosti, nekad se i zaprljaš'', rekao je meteorolog Nikola Vikić Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kažu organizatori, poanta ovog festivala nije samo ljude upoznati s novitetima u svijetu znanosti i inovacije, već je važno da se otvori prostor i za one koji stvaraju u svoja četiri zida.

''Ovo je za sve one samozatajne ljude koji u svojim stanovima, podrumima, garažama rade nešto za svoju dušu i ovo je prilika da to pokažu'', rekao je organizator Roberto Vdović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni građanima stoje na raspolaganju još sutra, a tko zna, možda će njihove kreacije potaknuti još nekoga da krene tim istim stopama. 

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo