Zagrebdox / Održava se 17. po redu Zagrebdox uz nešto manje filmova nego inače, ali i uz dvije novine: Trilerdox i Ljubavnidox

Uvijek aktualne teme na Zagrebdoxu, pa tako i ona o sukobu Izraela i Palestine

17.6.2021.
22:45
VOYO logo

Mađarski ubojice koji u zatvoru pišu bajke za djecu. Crnohumorna satira o beskonačnom sukobu Izraela i Palestine. I kako je turizam jednoj maloj zajednici Islanđana uništio juhu od jastoga. To su samo neki od zanimljivih dokumentaraca koji ovaj tjedan igraju u Zagrebu. 

Program Zagrebdoxa

Nakon pet godina pripreme i godinu dana snimanja - Žica je predstavljena publici Zagrebdoxa. U filmu se problematizira postavljanje žilet žice na hrvatsko-slovenskoj granici kako bi se Europa obranila od migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ne znate što biste sa sobom? /

Kultura u doba korone: Ministarstvo kulture građanima omogućilo različite sadržaje online

Image
Ne znate što biste sa sobom? /

Kultura u doba korone: Ministarstvo kulture građanima omogućilo različite sadržaje online

"Snimali smo zajednicu ljudi čiji se život počinje mijenjati, stoljetne veze se počinju rasturati, kao i prirodna harmonija, zbog žice koja bi navodno trebala zaustaviti migrante. Žica, naravno, nikog ne zaustavlja, migranti i dalje dolaze, situacija se naravno ne rješava, ali eto birokratske odluke ne vide čovjeka", ispričala je Tiha K. Gudac, redateljica filma Žica.

Uvijek aktualne teme na Zagrebdoxu, pa tako i ona o sukobu Izraela i Palestine. Film "Prve 54 godine" donosi renomirani izraelski filmaš Avi Mograbi, ujedno ovogodišnji dobitnik Nagrade Mojoj Generaciji:

"Ako ikada želite imati svoju vojnu okupaciju, onda vam ovaj priručnik može uštedjeti mnogo vremena i znoja u njenoj organizaciji. Film ne podupire vojnu okupaciju već je kritizira", kazao je redatelj Avi Mograbi.

A što se dogodi maloj zajednici na Islandu kada zbog turizma ostanu bez svoga mjesta okupljanja, odgovor daje film "Juha od jastoga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"97 minuta vašeg vremena da razmislite, kada ćemo ponovno putovati, da to radimo na drugačiji način. Razmišljajući da svaki korak koji negdje učinimo ostavlja trag. Zato, pokušajmo na tim mjestima ne ostaviti toliko tragova", opisao je redatelj filma Rafa Moles.

Trag je ostavio i emotivni dokumentarac o odnosu trojice mađarskih zatvorenika, inače okorjelih kriminalaca, sa svojom djecom. Pišu im bajke, a potom u njima zajedno glume. "Ovaj film ne osuđuje, ne donosi nikakve vrijednosne niti moralne sudove već u fokusu drži isključivo roditeljsku ljubav i odnos", rekla je Morana Komljenović  koproducentica filma "Priče iz zatvorske ćelije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17. po redu Zagrebdox održava se pod epidemiološkim mjerama uz nešto manje filmova i programa nego inače, no uz dvije novine: Triler dox i Ljubavni dox

"Jer nam se činilo da u vremenima opće depre i svega toga gdje smo bili i iz čega smo izašli je važno da ljudima pružimo i neke druge sadržaje, a ne tzv. teške dokumentarističke", kaže direktor Zagrebdox Nenad Puhovski.

Iako zbog korone ove godine sjedala nisu bila popunjena, organizatori se nadaju da se iduće godine vraća staro normalno izdanje Zagrebdoxa, s prepunim dvoranama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo