Purica, janjetina, francuska… svi će se dati sve od sebe da im blagdanski stol bude bogatiji, no bez jednog se ne može.
„Naravno, bez odojka nigdje. On ide naprijed", kaže Ivana za RTL; drugi će se zadovoljiti komadom carskog mesa, neki će ga peći pod folijom…
No, kako god ga pripremali, teško da ćete kupiti hrvatsku svinju, donosi RTL u svojem prilogu.
Tržište preplavljeno jeftinim uvozom
Mali uzgajivači zatvaraju svoje farme. Troškovi su preskupi, a za vrijeme koronakrize dodatno ih uništava uvoz jeftinog mesa koji se pojavio kao višak na tržištu jer veliki potrošači poput Kine više ne uvoze svinjsko meso.
"Mislim da neće puno biti hrvatskih odojaka na policama trgovačkih centara ili kod malih mesara. Razlog je taj što je cijena hrane preskupa i ljudi su jednostavno odustali. Nažalost u Europi je to toliko jeftino da ne može biti jeftinije. Ja sam sam isto prije par dana uvezao odojke po 10 i pol kuna bez PDV-a došli su 'franko' dovožene u Hrvatsku iz Danske", kaže uzgajivač tovnih svinja Mirko Kolić.
'Takvih nema a bit će ih sve manje'
Našu svinju kupuju samo oni koji ciljano traže hrvatsko meso.
"Ima ljudi koji su htjeli to domaće. Malo masnije, kvalitetnije, bolje. Tu je cijena bila oko 14, 15 kuna. Nažalost takvih više nema. Jako malo. I, što dalje, bit će ih sve manje", napominje Kolić.