'NE PAMTIM KAD JE BILO LOŠIJE' /

Cijene i dalje rastu, uzgajivači odojaka na mukama: 'Ne možemo samo čekati jesen, Božić i Uskrs...'

Kao i svakom domaćem proizvođaču, i proizvođačima mesa trn je u oku meso iz uvoza. Njemu, kako govore, ne mogu konkurirati

31.8.2021.
21:37
VOYO logo

Nije novost da cijene hrane u Hrvatskoj rastu. Osim što se radi o udaru na kućni budžet potrošača, proizvođači tvrde kako će ove godine teško zaraditi. Od povrtlara do stočara, situacija je gotovo identična.

Uzgajivači odojaka suočavaju se s poskupljenjem troškova proizvodnje, a potražnja stagnira. Zbog toga je kilogram odojka dvije kune skuplji u odnosu na prošlu zimu. Kako govore, ne pamte kada im je bila tako loša situacija, a rijetki pamte kada im je netko u posljednje vrijeme došao po odojka na kućni prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja ne pamtim kako se bavim svinjogojstvom kad je bilo lošije. Prvo po pitanju cijene, a onda po pitanju potražnje. Gledajte, u trgovačkim centrima imate akciju 19,99 kn. Kila odojka! Eh, sad kad budete vi njega stavili u pećnicu sad je druga stvar jel budu susjedi osjetili da pečete odojka ili nešto drugo, morate sami prosuditi'', rekao je predsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije Damir Jagić za RTL Danas.

Image
NOVI UDAR NA DŽEPOVE HRVATA /

Zagrebački mesar otkrio koliko će poskupjeti meso; Umirovljenik: 'Mi smo inače jedan izuzetno glup narod'

Image
NOVI UDAR NA DŽEPOVE HRVATA /

Zagrebački mesar otkrio koliko će poskupjeti meso; Umirovljenik: 'Mi smo inače jedan izuzetno glup narod'

Trn u oku - uvoz

Kilogram domaćeg odojka kreće se od 16 kuna, a budući da su porasle cijene stočne hrane to znači da se posluje s gubitkom. Cijena kilograma te mesne delicije trebala bi biti 22 kune da bi proizvođači uspjeli nešto zaraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Žalosno je jer ne možemo samo čekati jesen, Božić, Veliku gospu i Uskrs da bi prodali odojke. Mi ih moramo prodati svaki dan i živjeti od toga, a tri put na godinu što bi cijena kunu, dvije bila veća, to je žalosno'', rekao je vlasnik OPG-a Slobodan Čanaki.

Kao i svakom domaćem proizvođaču, i proizvođačima mesa trn je u oku uvoz, odnosno meso iz uvoza. Njemu, kako govore, ne mogu konkurirati.

''Turisti dolaze k nama, iz Njemačke, Nizozemske, Poljske, Španjolske i onda jedu tu okuse svojeg zavičaja. Samo možda bi trebali paziti, jer to nije prva klasa mesa, možda je malo više puta odmrzavano, jel. Čak me i nije briga, nek bude odmrzavano, ali direktno utječe na moju prvoklasnu proizvodnju'', rekao je Jagić.

Značajnije poskupljenje odojaka se ne očekuje s obzirom na trenutnu situaciju, a cijena bi im mogla porasti za kunu ili dvije tek oko božićnih i novogodišnjih blagdana. Sve više od toga, a i prije, proizvođači bi smatrali čudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo