'IMAT ĆEMO DOSTA PLINA' / Plenković potvrdio datum uvođenja eura, ali i konačno ime Pelješkog mosta: '26. srpnja je veliki dan za Hrvatsku, svi ste pozvani'

Vlada je donijela odluku kojom se 1. siječnja 2023. godine određuje danom uvođenja eura, a utvrđuje se i fiksni tečaj konverzije od 7,53450 kuna, kao i dani početka i završetka dvojnog optjecaja te dvojnog iskazivanja cijena

21.7.2022.
8:26
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 16. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj koja se održala u 9 sati, nakon čega je održana sjednica Vlade na kojoj je donesena odluka o objavi uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj te odluka o određivanju imena mosta koji spaja kopno s poluotokom Pelješcem.

Na početku je premijer istaknuo kako su nam sve tri agencije podigle rejting te dodao da je to bila prva korist eura. "Što se tiče inflatornih pritisaka, sve ovo što se događa su isključivo vanjski utjecaji, i rast cijene energenata i rast cijene hrane", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je u četvrtak donijela odluku kojom se 1. siječnja 2023. godine određuje danom uvođenja eura, a utvrđuje se i fiksni tečaj konverzije od 7,53450 kuna, kao i dani početka i završetka dvojnog optjecaja te dvojnog iskazivanja cijena.

Image
MALO DRUGAČIJI ŠOPING /

Velika promjena na bankomatima stiže potkraj godine, trajat će mjesec dana, a iz HNB-a objasnili o čemu se radi

Image
MALO DRUGAČIJI ŠOPING /

Velika promjena na bankomatima stiže potkraj godine, trajat će mjesec dana, a iz HNB-a objasnili o čemu se radi

HEP dobio zadaću

"Opet smo reagirali oko goriva, zahvaljujući našim intervencijama benzin će iznositi 13,02, dizel 13,43 kune, pratit ćemo i dalje situaciju. Vidjeli smo da je inflacija 12,1 posto za lipanj, projekcije HNB-a je da bi nakon ljeta trebalo doći do smanjenja, ovo je isključivo uzrokovano vanjskim zbivanjima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je na sve mjere koje je država subvencionirala energente građanima. Osvrnuo se i na plan EU-a o smanjenju potrebe za plinom. "Mi već imamo svoj plan koji ćemo dodatno ažurirati", rekao je i dodao da je HEP dobio zadatak povećati popunjenost skladišta plina.

"Spremamo se za zimske mjeseca, zapunjenost skladišta plinom u Okoliju je na 45 posto, angažirali smo HEP, ministarstvo gospodarstvo prati sve, vrlo je važno da sve energetske kompanije preuzmu i dio na sebe", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo dostatne količine kako bismo osigurali opskrbu plinom u Hrvatskoj, a podzemno skladište plina Okoli puni se prema planu", rekao je Plenković.

Potvrđeno ime Pelješkog mosta

"Najavljujem, 26. srpnja je veliki dan za Hrvatsku, radi se o otvaranju Pelješkog mosta, svi ste pozvani, a danas ćemo donijeti odluku o njegovu imenu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova požarna sezona je zaista snažna, maloprije sam razgovarao sa slovenskim premijerom, zamolili su nas za pomoć, otišao je jedan kanader, otići će i jedan HRZ-a", dodao je.

Most između mjesta Komarna na kopnenoj strani i mjesta Brijest na poluotoku Pelješcu te tako spaja krajnji jug s ostatkom države, a prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, zvat će se "Pelješki most" ("Pelješac Bridge" na engleskom), odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pelješki most preko morskog tjesnaca – Kanala Malog Stona, dug je 2404 metra, a samo ime Pelješki most već se tijekom priprema i izgradnje uvriježilo među građanima Hrvatske, povezujući naziv lokacije, odnosno poluotoka, s prometnom građevinom koja je ključna za povezivanje krajnjeg juga Hrvatske", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obrazlažući odluku.

Ime je jednostavno, lako pamtljivo, jednoznačno i praktički je postalo simbol jedne iznimne vizure i čitavog projekta koji nosi ime Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pelješki most, naglasio je Butković, fascinantna je građevina koja predstavlja ostvarenje vizije o povezanoj Hrvatskoj, a njegova izgradnja označila je važan korak ne samo na putu boljeg prometnog povezivanja već i novog razvojnog uzleta Dubrovačko-neretvanske županije.

"Pelješki most je u tehničkom smislu najveći most u Hrvatskoj, a zahvaljujući originalnoj koncepciji i oblikovnoj vrijednosti koja se stapa sa zaštićenim krajolikom, naći će mjesto među najznačajnijim europskim graditeljskim postignućima našeg vremena", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Dubrovnik, dodao je, most znači bolju prometnu povezanost, za turizam Pelješca, Korčule i cijelog juga Županije znači novu kvalitetu koja je nezamjenjiva.

Ovim projektom ostvaren je značajan iskorak u pogledu razvoja hrvatske infrastrukture, čiji je simbol već više od desetljeća prepoznat upravo pod nazivom Pelješki most, zaključio je Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo