KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA / Odluka koja je promijenila hrvatsku političku povijest

Jedino što ta odluka nije promijenila jest Lovro Kuščević

10.7.2019.
22:57
VOYO logo

A vidite kako je to zanimljvo, da nije bilo jednog, u današnjim okolnostima, relativno banalnog događaja, o zamjeni za Lovru Kuščevića danas ne bi morao razmišljati Andrej Plenković nego Tihomir Orešković.

Sjećate se naravno našeg premijera građevine i njegove Vlade HDZ-a i Mosta u kojoj je sjedio i Kuščević. Ali se možda manje sjećate zašto je pala ta Vlada i kako je došla ova Vlada. Pa na grbači Tomislava Karamarka tj. afere o sukobu interesa koji mu je presudilo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Karamarko je naime tada kao potpredsjednik Vlade par puta rekao da bi bilo pametno da se Hrvatska, u slučaju INA-e nagodi s MOL-om obzirom da bismo mogli izgubiti obje međunarodne arbitraže vrijedne nekoliko milijardi kuna. E ali, otkrilo se da je jedan od klijenata Karamarkove njegove supruge bio Jozo Petrović kojemu je jedan od klijenata bio MOL. I napravila se golema afera  oko sukoba interesa, Most koji je tada glumio pravednike među narodima, srušio je i Vladu i Karamarka, a HDZ i Vlada su dobili Andreja Plenkovića koji je usput budi rečeno, prvom prilikom Most izbacio iz Vlade. A onda se pokazalo da je Karamarko bio u pravu,  Hrvatska je protiv MOL-a  izgubila prvu arbitražu, a po svemu sudeći izgubit će i drugu, osim dakako ako Andrej Plenković ne napravi isto ono što je predlagao Tomislav Karamarko - nagodbu s MOL-om. I kao šećer na kraju ove priče, danas Ustavni sud donosi odluku kojom prihvaća žalbu Tomislava Karamarka i poništava rješenje Upravnog suda koji je potvrdio odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa i nalaže da se cijeli postupak vrati na početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako je eto ispalo da je jedna možda potpuno kriva odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa potpuno promijenila političku povijest, dovela do izvanrednih parlamentarnih izbora, izvanrednih izbora u HDZ-u, ali i u SDP-u, promijenila je i Sabor i Vladu. Jedino što ta odluka nije promijenila jest Lovro Kuščević. On bi bio ministar ovako i onako i svoje pašnjake i vile bi i ovako i onako rentao za 2 i pol tisuće kuna dnevno, Bogu hvala.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo