RASTURIO NA MATURI / Odlazi na Cambridge: 'Naše škole učenike žele ukalupiti u prosjek'

Image
Foto: Facebook/Filip Marijanović

Filip je jedan od 11 učenika koji su na ovogodišnjoj državnoj maturi postigli rezultat od 100% na čak dva predmeta

21.7.2018.
16:50
Facebook/Filip Marijanović
VOYO logo

Maturant XV. gimnazijeZagreb Filip Marijanović, koji je na nedavnoj maturi iz predmeta Fizike i Matematike ostvario stopostotni rezultat, u razgovoru za Srednju.hr otkrio je svoju ogorčenost sustavom obrazovanja u Hrvatskoj

Iako nije ostvario stopostotan rezultat, Filip je i iz Engleskog i Hrvatskog na višoj razini koje je polagao na maturi dobio ocjenu 'odličan'. Upravo ovi rezultati, ali i uspjesi na brojnim međunarodnim olimpijadama Filipu su osigurali mjesto na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Škole nemaju za cilj obrazovati učenike, već ih samo ukalupiti u prosječnost, više se nikoga ne uči da razmišlja za sebe. Nadarene i one koji izraze želju za učenjem se rijetko, ako uopće potiče. Također se ne pomaže dovoljno onima koji ne uspijevaju. Kao posljedica toga sve više se dodatno plaćaju instrukcije koje ‘zamjenjuju’ školu. Smatram da je dobro što se u osnovnoj školi uči opće znanje, ali isto tako nije realno da učenici ima pet iz svakog predmeta", razočarano će reći Filip o hrvatskom obrazovnom sustavu. 

Filip je, inače, jedan od 11 učenika koji su na ovogodišnjoj državnoj maturi postigli rezultat od 100% na čak dva predmeta. Sve je predmete pisao na višoj razini, dok je od izbornih polagao Fiziku. Na sva četiri predmeta dobio je ocjenu odličan, dok je Fiziku i Matematiku riješio bez ijedne greške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od uvjeta upisa na Cambridge bio je dobiti ocjenu odličan iz svakog predmeta, što me potaknulo da se spremam za maturu", kaže Filip, koji će od jeseni postati student Trinity Collegea na tom prestižnom sveučilištu. Za maturu se, dodaje, zapravo spremao kroz cijelo svoje srednjoškolsko obrazovanje.

"Jedino sam Hrvatski morao dodatno raditi jer sam se tijekom školovanja više posvetio Matematici i Fizici."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ljubav prema ta dva područja najviše ga motivira za učenje, jer nije ih učio samo za školu, već i za brojna domaća i međunarodna natjecanja na kojima je uspješno sudjelovao.

"U srednjoj školi sudjelovao sam na Državnom natjecanju iz fizike na kojem sam osvojio prvo mjesto u drugom, trećem i četvrtom razredu. Osim državnih natjecanja prošle godine sudjelovao sam i na: Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, Moskovskoj olimpijadi metropola i Europskoj fizičkoj olimpijadi, na kojoj sam sudjelovao i ove godine. Na Europskoj i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike prošle godine osvojio sam brončanu, a na Moskovskoj olimpijadi metropola srebrnu medalju", rekao je Filip za Srednju.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo