Odbijena HRT-ova tužba radi zabrane Latinice

9.5.2011.
16:52
VOYO logo

Ta prvostupanjska presuda Trgovačkog suda u Zagrebu važna je jer je spriječen pokušaj stvaranja pravne prakse na osnovi koje bi izdavači kao nositelji iskorištavanja autorskih prava imali pravo autorima (novinarima) zabraniti stručnu raspravu o tome jesu li cenzurirani, piše tjednik Lider.

HRT se u svojoj tužbi pozivao na neograničeno autorsko pravo iskorištavanja, i to do mjere da ima pravo zabraniti prikazivanje autorskog djela (bunkerirati novinarski prilog).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac sudac Radovan Dobronić nije prihvatio da HRT ima to neograničeno pravo, jer je ugovorom s autorom HRT preuzeo obvezu objavljivanja autorskog djela (novinarskog priloga), a prikazivanje HRT može uskratiti samo ako dokaže da bi zbog prikazivanja nastala šteta krivnjom autora.

HRT u postupku nije dokazao krivnju autora (novinara autora priloga TV emisije Latinice: Zločini privatizacije ne zastarijevaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U usmenom obrazloženju svoje odluke sudac Dobronić istaknuo je i da je HRT kao ustanova javnog informiranja zakonski obvezan primjenjivati i odredbe o prava javnosti na informiranje, čak i unatoč eventualno mogućim štetama. Kako je napisao u obrazloženju, Latinica: Zločini privatizacije ne zastarijevaju nesporan je interes javnosti jer je i naslov ustavnih promjena gotovo isti.

Zakonodavac je donoseći Zakon o autorskom i srodnim pravima tobože ostavio slobodu ugovaranja između autora i naručitelja autorskih djela (u primjeru novinara i nakladničkih autorskih ugovora). Činjenica je, međutim, da u praksi nema ni govora o slobodi ugovaranja jer je pojedinac u ugovaranju s moćnim tvrtkama naručiteljima u neravnopravnu položaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012160770006 arti-201012060777006 arti-201012140605006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo