KRONOLOGIJA PROPASTI / Od velebne bolnice za 21. stoljeće do najskuplje katastrofe: Ima li spasa za skupo ruglo na kraju grada?

Punih deset godina naši su roditelji odvajali po jedan i pol posto plaće kako bi se sagradila velebna bolnica za 21. stoljeće

10.6.2020.
20:30
VOYO logo

Maketa najmodernije bolnice za 21. stoljeće, kako su je nekad nazivali, može se vidjeti prvi put nakon davne 1985. godine. Danas je samo uspomena na grandiozno trošenje novca Zagrepčana, koji su 10 godina izdvajali po 1,5 posto plaće kako bi financirali nikad dovršeno zdanje. Zagrebački gradonačelnik u to je vrijeme bio Tito Kosty, koji se prisjeća optimističnih osamdesetih.

''Obilazio sam za drugog referenduma velike zagrebačke kolektive, objašnjavajući zašto je to dobro i odaziv je bio dobar'', kaže Tito Kosty.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijana Glavina tada je bila novinarka Večernjeg lista i pratila je euforiju koja je tada vladala.

''Bolnica za 21 stoljeće, bolnica za sve. Sve jako dobro zvuči, a na kraju se ispostavilo da je teška prevara'', govori Glavina.

Bila je to zgrada koja bi mogla preživjeti i potres od 8 stupnjeva po Richteru. Ali nije mogla preživjeti hiperinflaciju koja je pojela preambiciozne planove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac je ispario, a nikad dovršeno zdanje ostalo. Sad ga, u predizborno vrijeme, opet spominju svi. No, može li se uopće dovršiti i spasiti ruglo na kraju grada?

Odgovor se nalazi u prilogu Sanje Čatipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo