sve iz lijepe naše /

Od temelja do krova, ova kuća je napravljena od 100 posto hrvatskog materijala: 'Neki su mislili da sam luda'

Sto posto hrvatska vila čeka prve turiste

26.6.2020.
10:32
VOYO logo

Negdje u središnjoj Istri u naselju Ribari, nedaleko Motovuna nikla je prva stopostotna od vrha do dna, od krova do temelja, hrvatska kuća. Sve što je u njoj i na njoj napravila i proizvela hrvatska pamet i hrvatska ruka.

Slike Slave Raškaj i Vlahe Bukovca

Tako ćete primjerice jesti iz zaprešičkih tanjura ali vilice će biti iz Karlovca. Ležat ćete na krevetima iz Vinkovaca dok gledate u slike Slave Raškaj ili Vlahe Bukovca. Vlasnica kuće je godinama strastveno obilazila domaće tvrtke i tvornice te ih gnjavila da svaki komad namještaja koji će za nju proizvesti mora biti od hrvatskih materijala. I uspjela je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kamena i neobičnog bijelog crijepa do namještaja, knjiga, slika, vilica, posteljine i WC školjke. Dobrodošli u sto posto hrvatsku kuću. Sve što u njojima domaću etiketu,  400 kvadrata je spoj Istre i Slavonije jer je vlasnica Vinkovčanka.

Stol je poveznica Slavonije i Istre, na način da je u slavonskom hrastu utopljen istarski kamen. Malo simbolike. Jako puno proizvođača smo angažirali da potaknemo proizvodnju i kod nas, a sav namještaj je iz Hrvatske'', kazala je vlasnica kuće Neda Brčić.

Sve, pa i cijela kuhinja. Tako su se u njoj smjestile vinkovačke daske za rezanje, karlovački pribor za jelo i zaprešićki tanjuri. Vlasnica kuće je doslovno išla od vrata do vrata, od tvornice do tvornice.

''Trebalo je puno istraživati, teško je bilo pronaći tko su hrvatski proizvođači s obzirom na cijeli projekt. A u tom dijelu sam imala pomoć HGK koja mi je dostavljala podatke, njima su moji mailovi bili jako čudni, ali su mi dostavljali podatke'', opisala je Brčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ruralni turizam /

Tražite zanimljiv godišnji odmor? Zaputite se na imanje u Aljmašu gdje sami berete eko voće

Image
Ruralni turizam /

Tražite zanimljiv godišnji odmor? Zaputite se na imanje u Aljmašu gdje sami berete eko voće

Hrvatska literatura

Njezine mailove primalo je i Ministarstvo kulture. Tražila je popis hrvatskih književnika prevedenih na strane jezike.  U svojevrsnoj knjižnici nalazi se više od 150 knjiga domaćih književnika prevedenih na strane jezike. Na policama tako možete pronaći Glembayeve prevedene na nizozemski, Povratak Filipa Latinovića na mađarskom ili Juditu na francuskom.

Vila ima četiri spavaće sobe u kojima se nalaze reinterpretacije slika domaćih autora. U jednoj se nalaze Lopoči Slave Raškaj i slavonski kreveti te zagorska posteljina.

"Da ne bi kupovali talijanske pločice angažirali smo lokalni kamen'', kazala je vlasnica.

Ogledalo je hrvatske industrije, arhitekture, povijesti i umjetnosti. Na kući su radili slavonski i istarski radnici. I krije još zanimljivosti, u podrumu. Vina su iločka i istarska, a stol i police imaju još jednu nevjerojatnu priču.

"Priču o orahu kojeg je zasadio moj pradjed. Mama ga je nakon rata morala odrezati i osušila je drvo, i nakon 25 godina mi je dala tako da sam ja namještaj napravila od obiteljskog oraha", izjavila je Brčić.

Najteže je bilo pronaći bijeli crijep, a hrvatski proizvodi nisu skuplji od uvoznih.

''Neki su mislili da sam luda, neki su odbijali suradnju zato što im je to bilo komplicirano. Neki su se prilagođavali našim prohtjevima. Proizvođač iz Đakova je proizveo bijelu crijep koji je sada njihov standardan proizvod'', dodaje.

Sto posto hrvatska vila čeka prve turiste, a najam je od 500 do 1000 eura za noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo