Komentar zorana šprajca /

Tko je kriv za pravosudni cirkus? Od uskočkog spektakla ostao je samo prdac u vjetar, mnoštvo krivih, a nikad osuđenih

Tko je kriv za takav pravosudni cirkus, teško je reći. Netko će uprijeti prstom u nesposobno tužiteljstvo, netko u korumpirano sudstvo, netko u Vrhovni, netko u Ustavni sud

17.4.2018.
23:00
VOYO logo

Bez obzira na sve pohvale novom državnom odvjetniku teško je zanemariti činjenicu da za Cvitanov novi mandat sasvim sigurno ruke ne bi digli ni SDP-ov prebjeg  Tomislav Saucha ni klub zastupnika Milana Bandića, a bez njihovih ruku ne da nema Glavnog državnog odvjetnika nego nema ni premijera Andreja Plenkovića.

Naime, i Bandić i Saucha na sud su privedeni i optuženi upravo u mandatu Dinka Cvitana, pa bi bilo doista naivno očekivati da im se sviđa njegov rad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ono što se nikome ne sviđa, što ni Saucha, ni Bandić, ni Sanader, ni Mamić, niti bilo koja druga velika antikorupcijska akcija Dorha i Uskoka još uvijek nema pravomoćni sudski epilog. A na spektakularnim hapšenjima i Mladen Bajić i Dinko Cvitan su gradili svoje karijere i stvarali dojam kako se Hrvatska uspješno bori protiv korupcije, u što smo uvjerili čak i Europsku uniju koja je na kratko pomislila da smo neka ozbiljna zemlja pa nas pripustila u svoje članstvo. 

Ali iza sveg tog Uskočkog spektakla ostao je samo prdac u vjetar i mnoštvo krivih, a nikad osuđenih, ali i poneki nevini a okrivljeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjetimo se samo pravomoćno nevinog Roberta Peše iz afere Maestro ili  tragikomedije u slučaju Bankomat u kojem ni vještak tužiteljstva sudu nije znao objasniti zašto se terete trojica okrivljenih. Taj proces ulazi u osmu godinu sudovanja kao i procesi Ivi Sanaderu, a Milan Bandić je tri godine samo čekao optužnicu, presudu će vjerojatno dočekati u trinaestom mandatu na čelu Zagreba. 

Tko je kriv za takav pravosudni cirkus, teško je reći. Netko će uprijeti prstom u nesposobno tužiteljstvo, netko u korumpirano sudstvo, netko u Vrhovni, netko u Ustavni sud a netko u komplicirano zakonodavstvo u kojem se ne snalazi nitko osim nekoliko vrhunskih odvjetnika. Pa ako imate novaca pravda će biti na vašoj strani, a ako nemate novaca, ne treba vam ni pravda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo