nađite vremena za sebe / Od raka dojke u Hrvatskoj na godinu oboli 2.500 tisuće žena: donosimo vam ispovijest poznatih žena

Dio iznosa od svake ulaznice Tonyjeva zagrebačkog koncerta bit će doniran udruzi 'Europa Donna Hrvatska', za kupnju aparata za jednokratno zračenje žena oboljelih od raka dojke. Takvih je na godinu čak dvije i pol tisuće

8.12.2015.
18:30
VOYO logo

"Moja tumorska priča je mene iz temelja promijenila i zapravo se to može i nazvati nekim novim rođenjem zato što sve se promijeni. Promijene se prioriteti. Promijeni se taj život koji se naprosto počne cijeniti i gledat drugačije. Ja sam danas sretna i kad nisam dobro", otkrila je spisateljica Josipa Pavičić Bernardini.

Iza nje su strah od dijagnoze, suočavanje s činjenicom da ima rak dojke - dani tuge, plača, šoka, neizvjesnosti.  Nakon što je odstranila obje dojke i o tome javno progovorila, Josipa je postala hrvatski simbol žene - hrabrosti. Iako se o karcinomu dojke i njegovoj prevenciji sve više priča - broj onih koji su izgubili bitku s tom bolešću ne smanjuje se. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj novooboljelih je svake godine 2500, a broj umrlih je 1000. Dakle, taj broj se ne smanjuje. To je jedna konstanta u postotku koji je gore dole, ali, na žalost, to je tako", kazala je Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna.

A da bi se taj broj smanjio, važno je upozoravati i poticati na preventivne preglede. Za one koji im pružaju podršku u radu, Udruga Europa Donna organizirala je večeru zahvale na kojoj su se okupile brojne poznate dame. Svaka od njih se na neki način susrela s karcinomom dojke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slučaj moje drage prijateljice koja je uvijek mislila da je sve važnije od toga i koja je uvijek rekla: ma ja sam, mene čuva neka dobra zvijezda, ali nije bilo tako", otkrila je poduzetnica Lana Biondić.

"Znam par osoba iz mog bliskog okruženja kojima je to zaista spasilo život. Kad ne mogu doći, obično moja Lena vodi, odem na pregled. Dakle i mene podsjeti. Mislim ista sam kao i svi mi", rekla je glumica Mia Begović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nikad više ista neće biti žena s početka naše priče. Ne zato jer više nema prirodne dojke već zato što joj je otkriće kvržice spasilo i posve promijenilo život. 

"Nakon što sam i sama prošla taj jedan dio cijele te priče osjećam se kao da je moj glavni zadatak hodati svijetom i pitati i govoriti jer doći na vrijeme, otkriti kvržicu na vrijeme - stvarno znači spasiti život", naglasila je Pavičić Bernardini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I mi osjećamo kako je naš zadatak još jednom vam ponoviti- nađite vremena za sebe. Svijet neće stati ako se na sat-dva posvetite samo sebi. Vaše dijete lakše će podnijeti da tih sat-dva niste s njim nego da zauvijek izgubi majku. 

"Pregledajte se jer doći na vrijeme znači spasiti život", poručila je Josipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo