neki i dalje čekaju /

Od potresa u Petrinji prošlo je 65 dana: Kontejnersko naselje još uvijek nije gotovo, doselilo 70 ljudi i nijedan obrtnik

Iako je naselje trebalo biti gotovo, od 400 stanovnika stiglo je tek oko 70, a frizeri, kozmetičari i drugi obrtnici još su na čekanju

4.3.2021.
9:20
VOYO logo

Nije se u Hrvatskoj osjetio samo grčki potres, u 5 i 37 ujutro treslo je magnitudom 4,2 prema Richteru i kod Gline. Ne bi stanovnike Petrinje svako podrhtavanje trebalo uznemiriti, sada kada su na sigurnom u lijepom novom kontejnerskom naselju. Osim što nisu. Iako je naselje trebalo biti gotovo, od 400 stanovnika stiglo je tek oko 70, a frizeri, kozmetičari i drugi obrtnici još su na čekanju.

Image

Od potresa u Petrinji prošlo je 65 dana: Pogledajte kako izgleda svakodnevica u nezavršenom kontejnerskom naselju

Image

Od potresa u Petrinji prošlo je 65 dana: Pogledajte kako izgleda svakodnevica u nezavršenom kontejnerskom naselju

Buka u kontejnerskom naselju. Ne galame ljudi, nego strojevi. Tek je počelo asfaltiranje, a u nadzoru radova - stanari, kojih ima 70.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo sve, ali nije to to. Mi bismo bili u svojoj kući. Evo i jutros je treslo. Nije baš ugodno. Imamo hrane, imamo svega, imamo psihološku pomoć'', rekla je Ljerka Turković iz Donje Budičine.

U naselju rade samo građevinci

Dio kontejnera još nije spreman, a neki su se već udomaćili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tu mi je dalje stan, ali kad je u tako lošem stanju, ja se i tu super osjećam'', kazala je Danica Žilajković koja je u svoj kontejner stigla prije 13 dana.

U naselju se živi i radi, ali rade samo građevinci ne i obrtnici. Od njihovog preseljenja za sada ništa. Planira se 150 kontejnera, a kada, "tko zna". Od grada će jednog dana dobit i financijsku pomoć. Zato je Ivančica, u čijem se salonu od potresa nitko ne šiša, odustala od preseljenja u kontejnersko naselje i odlučila sama pokrenuti biznis. Škare i fenovi više ne mogu mirovati.

''Sve to ide jako sporo i odlučili smo uzeti stvar u svoje ruke. Uzeli smo jednu parcelu koju smo sad uredili uz pomoć prijatelja koji su mi pomogli, strojevi su došli iz Gospića tako isto i prijatelji koji ovdje rade proizvode kontejnere, njima sam dala zadatak da mi izrade kontejner. Očekujemo jednu pomoć od grada'', kazala je Ivančica Kudlek.

Salon u kojem je frizirala gotovo 20 godina odlazi u povijest. Prvo se ruše državne i gradske zgrade. Prema najnovijim podacima Stožera za obnovu od potresa nakon 28. prosinca, čekajući obnovu i da bageri, strojevi i kamioni ubace u petu brzinu, županiju je napustilo 2860 ljudi. Neuseljivo je 11 800 objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki i dalje čekaju

''Jedan sin je odselio nakon potresa u Križevce tamo sa svojom velikom obitelji, sedmero dječice i suprugom. Tamo je dobio posao i radi i neće se više vraćati nazad'', rekla je gospođa Ljerka.

''Sin je svoju djecu odveo u Njemačku, ali ja ne mogu, ja ostajem tu. Što da radi čovjek s troje djece'', kazala je Ruža Ćorluka.

Kasni grad s gradnjom naselja, Dumbović kaže da kasni i država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što im ja savjetujem je da se više bave poslom. Nije dobro zato što svi rokovi koje smo trebali ispoštivati, nismo ispoštivali, evo, možemo reći otvoreno da ovi rokovi su trebali biti još prije 15 dana i stalno kasnimo'', izjavio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Petrinju nisu zaboravili naši dragi susjedi Slovenci i Bosanci. Dovezli su dvadesetak šlepera s materijalom.

''Mi smo se u našem udruženju odlučili da ćemo organizirati humanitarnu akciju u svim dijelovima Slovenije. Od Murske Sobote do Kopra, od Kranja do Novog Mesta i skupili smo 300 kubika drvene građe'', rekao je Danilo Knap, predsjednik Upravnog odbora Slovenskog drvnog udruženja. 

Kontejnersko naselje već je trebalo biti gotovo i useljeno. 65 dana od potresa, neki i dalje čekaju.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo