analiza žarka puhovskog / Od politike, kriminala do pravosudne tragedije i društvene komedije: dok čekamo da netko o Sanaderu snimi film, pročitali smo njegovu knjigu!

Sve je tu, politika i kriminal, pravosudna tragedija i društvena komedija. Dok čekamo da netko o tome snimi film, Leona Šiljeg je i pročitala knjigu

6.7.2017.
22:30
VOYO logo

Jedna od prvih knjiga dr. Ive Sanadera bila je "I ružičasto je crno." Riječ je zapravo o njegovoj doktorskoj disertaciji o kazališnom djelu Žana Anulija

Između te knjige izdane 1988. i ove izašle danas nalazi se cijeli jedan još nenapisani roman, politički triler dostojan pera Michaela Crichtona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ove dvije knjige Ivo Sanader je bio predsjednik Vlade u dva mandata, lice s Interpolove tjeralice, optuženik, osuđenik, zatvorenik i na kraju evo ugledni politički biograf.

Više pročitajte:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Promocija Sanaderove knjige 'Doba politike - detuđmanizacija'

Image

Promocija Sanaderove knjige 'Doba politike - detuđmanizacija'

Teatrolog, prvi premijer u Hrvatskoj koji je završio u zatvoru, pisac, pjesnik, poliglot - sve je to doktor Ivo Sanader.

I ružičasto je crno je prva knjiga koju je napisao Ivo Sanader. Gotovo trideset godina kasnije stiže Detuđmanizacija.  Ivo Sanader piše o knjigama koje je čitao u zatvoru, uspoređuje sebe i Angelu Merkel, ali Helmuta Kohla i Franju Tuđamana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog neimaštine Sanaderovih, mali Ivo i njegova braća obrazovala su se u sjemeništu, ali je na kraju u Austriji doktorirao romanske jezike i komparativnu književnost. Osim poduzetništva, radio je i u agenciji koja je dostavljala erotske fotografije zagrebačkom magazinu „Start“. Devedesetih postaje intendant splitskog HNK, a nakon smrti prvog predsjednika stiže na čelo HDZ-a koji 2000. godine prelazi u oporbu.

U prosincu 2003. pobjeđuje Ivicu Račana i postaje premijer. I to moderan, europski premijer, koji HDz okreće prema centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine su to kada se Hrvatska priprema za ulazak u NATO, a kasnije i EU. Na brojnim putovanjima, koristio je svaku priliku da impresionira birače govoreći nekim od četiri jezika koje zna.

"Jedino pitanje oko kojeg se ne slažemo je ima li Hrvatska ili Sjedinjene Američke Države bolju obalu", izjavio je Ivo Sanader 17. lipnja 2006.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2007. godine kreće utrka za drugi mandat i to najskuplja u Hrvatskoj povijesti. Službeno: potrošena su 24 milijuna kuna, nevladine udruge tvrde - dvostruko više.

"Na završnim konzultacijama u Predsjedničkim dvorima susreo sam Milanovića koji se spuštao niz one poznate stube te mu kako su zabilježile TV KAMERE dobacio: 'Jesi sastavio Vladu?' Odgovorio mi je kao i ti. Razlika je bila u tomu što sam ja tada već imao definiranu koalicijsku većinu, a za njega i SDP to su bili pusti snovi koje im je podgrijavao Mesić", citat je iz knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osigurao je drugi mandat, a onda odjednom, bez da je itko znao da će se to dogoditi-odlazi, i to 1. srpnja 2009.

Vodstvo stranke preuzima Jadranka Kosor. U knjizi je spominje dva puta. Prvi put govori oštro o njezinoj, kako kaže, samoubilačkoj poltitici zbog koje HDZ gubi izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina tobožnja politika nulte stope tolerancije prema korupciji bila je samo krinka pod kojom se odvijala nezapamćena protuzakonita  i protudemokratska praksa - izravni nalozi Državnom odvjetništvu i policiji za progon bivšeg premijera, što je rezultiralo montiranim procesima HDZ-u, meni i vodećim ljudima stranke te mnogim uhićenjima i zatvaranjima.

Dok se u Hrvatskoj zahuktavaju afere, Ivo Sanader bježi. Na Interpolovoj tjeralici njegovo lice s drugim kriminalcima. Do Amerike nije stigao jer mu je na aerodromu u Munchenu u zadnji tren otkazna viza. Na kraju je uhićen kod Salzburga i izručen Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjegao je zbog afere Hypo iz 90-ih, a ubrzo su ga sustigle Fimi Media, INA-MOL i Planinska. Sve zbog zlouporabe položaja i ovlasti i zločinačkog udruživanja. Više od godine dana proveo je u istražnom zatvoru, kaznu je nekoliko mjeseci - sve dok njegovi odvjetnici nisu srušili sve presude.

Nakon osam godina pravosudnih trakavica, pa i teške bolesti, čeka novi početak starih suđenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisanje mu nije strano. Ova knjiga je deveto djelo, a dok je bio glavni urednik Logosa objavljivane su knjige erotske tematike. U Slobodnoj Dalmaciji '87, objavljena je i pjesma 'Nenia Salonitana', posvećena misterioznoj osobi kojoj piše: "Dosta mi je polovnjaka. Hoću, konačno, muški da me se. Balkanski, štono riječ." 

U naponu političke karijere, ali i kasnije kada su mu računi bili blokirani, Sanader sa svojom suprugom i dvije kćeri - živi lagodnim životom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvog predsjednika u Detuđmanizaciji  spominje 77 puta, ali i da su ga osim Francek zvali i Stari. Puno crtica iz Sanderova života nije ispričano.

Puhovski: 'Sanader se želi vratiti kao netko tko je pokušao spasiti Hrvatsku od poniženja od strane Slovenije'

Sanaderovu političko-kriminalnu pravosudnu i društvenu vratolomiju prokomentirali smo profesorom Žarkom Puhovskim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je knjiga za dnevnu uporabu, ja sam još uvijek čimbenik u hrvatskoj policiji, to ova knjiga govori.

On nije bio osramoćen, kriminal mu još uvijek nije dosuđen, iako je previše tu stvari da stvari ne bi bile sumnjive. On je bio šarmantniji od Tuđmana, međunarodno najuspješniji hrvatski državnik. On se sada hoće vratiti ne samo kao žrtva zločinačkih akcija, nego netko tko je pokušao spasiti Hrvatsku od poniženja od strane Slovenije", poručio je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo