branitelji strahuju od uhićenja / Od političara do branitelja: donosimo popis onih koji se nalaze na aktivnoj srbijanskoj optužnici

RTL je došao u posjed optužnice iz kolovoza '92. koju je vojno tužiteljstvo Srbije uputilo vojnom sudu u Beogradu, na čijem popisu se nalazi 44 imena

6.8.2016.
19:55
VOYO logo

Branili su Hrvatsku '91. i nisu ni sanjali da će postati lica s tjeralica. Nakon pada Vukovara su uhićeni i odvedeni u srbijanske logore, a potom su dobili optužnice. 

"Po izlasku iz logora sa suđenja u Beogradu, meni su odmah dali informaciju uz dokumente da je protiv mene podignuta optužnica i tjeralica nakon otpuštanja iz Srbije", kaže vukovarski branitelj Anto Đapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Donosimo 44 imena koja se nalaze na popisu aktivne optužnice iz Srbije

Image

Donosimo 44 imena koja se nalaze na popisu aktivne optužnice iz Srbije

Srbijansko ih je pravosuđe osudilo u odsutnosti '92. Tihomira Purdu na 30, a Antu Đapića na 28 godina zatvora. Tihomira su i uhitili u susjednoj Bosni i Hercegovini.

"2011. sam bio uhićen i bio sam pušten, naravno. Dobio sam rješenje iz Beograda kojim se postupak obustavlja i da sam oslobođen. Međutim, sad sam ponovno, prošli tjedan dobio obavijest da sam nanovo na međunarodnoj tjeralici, da je protiv mene ponovno podignuta optužnica, što me jako pogodilo", kaže vukovarski branitelj Tihomir Purda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A branitelji znaju na koji način su nastale i kako su napisane te optužnice. 

"Svi znamo da su ta naša priznanja iznuđena nakon fizičkih i psihičkih tortura tijekom boravka u logoru", kaže Zdravko Komšić iz Hrvatskog društva logoraša srbijanskih logora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnice je zaprimilo hrvatsko pravosuđe. 

"Radi se o optužnicama koje su u Republiku Hrvatsku stigle iz srbijanskog ministarstva pravosuđa 2011. godine. Sve te osobe smo obavijestili", kaže ministar branitelj Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toliko godina neizvjesnosti, branitelji strahuju da ih sad može uhititi i hrvatska policija.

"Sve ove 24 godine sam tražio od mjerodavnih informaciju što je na stvari i što mi trebamo činiti", kaže Đapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su iz Ministarstva branitelja obećali svu pravnu pomoć, iz Vukovara poručuju da je jedini način na koji se sve može zaustaviti, taj da se počnu podizati optužnice protiv cijelog srbijanskog vojnog i političkog vrha.

"Poglavlje 23 je trebalo biti zablokirano. Predsjednica Republike Hrvatske ne smije dozvoliti bilo kakvo pokretanje bilo kakvih radnje dok se ne riješe pitanja nestalih, dok se ne riješi granični pojas i niz drugih stavri s kojima se Srbija može zaustaviti", poručuje Franjo Šoljić iz Koordinacije braniteljskih udruga grada Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosno, treba što prije ukinuti zakon kojim se Srbija proglasila mjerodavnom u suđenjima za ratne zločine na području bivše Jugoslavije i tako spriječiti uhićivanje ljudi koji su branili zemlju od agresora koji im sad sudi.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo