'RIJEŠIMO MUŠKI PROBLEM' / Od ove zloćudne bolesti svake godine oboli 2800 muškaraca u Hrvatskoj, no o toj tabu temi teško im je i progovoriti...

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Preživljenje od raka prostate varira od države do države. U Hrvatskoj ono iznosi oko 70 posto što je znatno lošije u usporedbi sa zapadnim zemljema. Borba protiv raka prostate tradicionalno se obilježava u studenom, a poznatija je kao Movember, no onkolozi ističu kako bi borba trebala trajati cijele godine

3.12.2023.
12:55
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Rak prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj te od njega godišnje oboli oko 2800 muškaraca. Uglavnom pogađa starije od 50 godina, no rizik od raka raste s godinama kao što se i pomiču dobne granice oboljenja.

Borba protiv raka prostate tradicionalno se obilježava u studenom, a poznatija je kao "Movember". Ove se godine snažna poruka o muškom zdravlju i skrbi oboljelih od raka prenosila inicijativom pod nazivom "Riješimo muški problem" te svoju misiju simbolično nastavlja i završetkom studenog budući da bolest sama po sebi ne poznaje vremenske i prostorne granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci iz projekta "Let's Talk Prostate Cancer" ističu kako je muškarcima često teško potražiti pomoć ili otvoreno razgovarati o svojim zdravstvenim problemima. Šokantno, nedavno istraživanje u Danskoj otkrilo je kako se svega jedan od pet muškaraca u dobi od 25 do 39 godina osjeća ugodno razgovarajući o svojim emocijama i zdravstvenim problemima sa svojim liječnikom obiteljske medicine. Ova nevoljkost obično je povezana s društvenim tabuima i stigmama specifičnim za muškarce, koji se često zanemaruju pri osmišljavanju pri kreiranju procesa liječenja. Ovaj je propust zabrinjavajući obzirom na to da su muškarci suočeni s nerazmjernim teretom bolesti koji se može spriječiti i liječiti, osobito ako se rano otkrije.

Image
STIŽE PROJEKT RANOG OTKRIVANJA /

Od raka prostate godišnje umre 800 Hrvata. Beroš za RTL Danas: 'Hrvatska može i mora zaustaviti pošast karcinoma'

Image
STIŽE PROJEKT RANOG OTKRIVANJA /

Od raka prostate godišnje umre 800 Hrvata. Beroš za RTL Danas: 'Hrvatska može i mora zaustaviti pošast karcinoma'

No Hrvatska radi važne iskorake za budućnost s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka prostate što nas svrstava među prve države u Europi i svijetu koje provode ovaj program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rak prostate najčešća je vrsta karcinoma i uzrok smrti u Hrvatskoj kod muškaraca. Iako prevencijom i modernom medicinom imamo sve preduvjete preokrenuti ovaj negativni trend, nažalost prema posljednjim pokazateljima, kod mnogih bolesnika bolest se dijagnosticira u uznapredovanoj fazi koja onemogućuje povoljne ishode liječenja. Navedeno čini više nego dovoljan motiv ovoj Vladi i zdravstvenoj administraciji da mobilizira sve resurse i krene u ciljanu borbu protiv raka prostate pokretanjem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate što nas svrstava među prve države u Europi i svijetu koje provode ovaj program. Ovaj značajan pothvat rezultat je Povjerenstva za izradu nacrta Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate, osnovanog još u svibnju ove godine, pod vodstvom akademika Željka Kaštelana" istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš, povodom obilježavanja "Movembera".

Preživljenje od raka prostate varira od države do države. U Hrvatskoj ono iznosi oko 70 posto što je znatno lošije budući da u mnogim zapadnim zemljama ono iznosi 90 %posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Prpić, specijalist onkologije i radioterapije s Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice, istaknuo je kako su jedan od faktora ishoda liječenja raka sredstava koja se potroše na liječenje po osobi.

"U 2018. godini izravni trošak od raka u Hrvatskoj je iznosio 61 eura po osobi, što je bilo znatno manje od europskog prosjeka od 154 eura po osobi. Studije su pokazale da one zemlje koje ulažu više u liječenje raka imaju tendenciju postizanja boljih ishoda za pacijente. Postoje razlike u dostupnosti pojedinih opcija liječenja u pojedinim Europskim zemljama. Dostupne su gotovo sve novije opcije liječenja, ali naravno da bi se većim izdvajanjem dodatno poboljšala onkološka skrb za ovu veliku skupinu bolesnika", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dag Zahirović, specijalist onkologije i radiologije KBC Rijeka poručio je pak kako bi se svjesnost o raku prostate trebala povećati kao i promijeniti javno mišljenje o tome da se ta bolest javlja kod starijih.

"Bolest se javlja u sve mlađim životnim kategorijama pa samim time ima sve veći upliv na cjelokupno društveno funkcioniranje, a ne samo na pojedinca i ograničeni broj pojedinaca", istaknuo je Zahirović, dok je Maja Drženjak Madunić, specijalistica onkologije i radioterapije KBC-a Osijek, poručila "Vaše je zdravlje vaša super moć, koristite ju mudro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drženjak je poručila kako bi se muškarce trebalo potaknuti da se raspitaju o preventivnim pregledima, PSA testiranju i redovitim sistematskim pregledima.

POGLEDAJTE VIDEO: Od raka prostate godišnje umre 800 Hrvata. Beroš za RTL Danas: 'Hrvatska može i mora zaustaviti pošast karcinoma'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo